Zonnepanelen kopen: 5 praktische tips

Bron: Bouw & Wonen
Zonnepanelen kopen: 5 praktische tips
Zonnepanelen schaf je niet zomaar even aan. Het is een flinke investering, die je natuurlijk ook weer wilt terugverdienen. Dus moet je goed voorbereid zijn en een aantal dingen van tevoren goed uitzoeken. Weet jij bijvoorbeeld welke merken zonnepanelen het beste zijn? En hoe je ze zo voordelig mogelijk op je dak kunt laten plaatsen? Ga jij zonnepanelen kopen, lees dan eerst deze 5 praktische tips. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt!

1. Wat is de beste plek voor de zonnepanelen?

Zonnepanelen komen niet op elke plek het beste tot hun recht. Het dak mag bijvoorbeeld niet te steil zijn, want dan vangen de panelen te weinig zonlicht op. Op een plat dak worden de panelen op een stellage gezet waardoor ze een schuine hoek hebben. De ideale hoek is ongeveer 30-40 graden. Bereken hier de helling van jouw dak, zodat je een idee hebt of zonnepanelen goed op jouw dak passen. De ideale richting is richting het zuiden, maar ook het zuidwesten of zuidoosten is prima. Gebruik een check om te zien of jouw huis geschikt is voor zonnepanelen.

2. Bedenk hoeveel zonnepanelen je wilt

Als je zonnepanelen gaat kopen, is het goed om alvast te weten hoeveel je er wilt. Je kunt uitrekenen hoeveel de opbrengst op jouw dak zal zijn met verschillende handige tools. Daarmee kun je ook bekijken hoeveel zonnepanelen voor jou handig zijn. Is je huis nu nog niet zo goed geÔsoleerd? Dan kies je voor een opbrengst die ongeveer 80% is van je verbruik, omdat je verbruik later nog een stuk terug kan worden gebracht als je gaat isoleren. Is je huis al helemaal goed geÔsoleerd, dan is het verstandig om te kiezen voor 90%-100% van je gebruik.

3. Onderzoek welke merken goed zijn

Het ene merk zonnepanelen is het andere niet. Vaak werken grote energieleveranciers samen met goede bedrijven. Bekende namen zijn LG en Trinasolar. Zij leveren panelen die een hoog rendement halen. Je kunt ook andere bekendere merken kiezen. Let wel goed op de rendementen, want dat kan per merk flink verschillen. Hele goedkope zonnepanelen leveren over het algemeen ook minder energie.

4. Check voordelige aanbieders

Er zijn verschillende energie aanbieders waar je zonnepanelen kunt kopen. Deze aanbieders hebben dan over het algemeen ook een voordelige regeling. Zo krijg je bij sommigen korting op de panelen en is bij anderen de plaatsing van de zonnepanelen goedkoper. Onthoud dat je (in Nederland) altijd, ongeacht de aanbieder, de BTW weer terug kunt krijgen van de belastingdienst. Daar zijn speciale formulieren voor. Check ook of de aanbieders die voordelig zijn wel goede merken zonnepanelen leveren.

5. Een goede garantietermijn

Let ook op de garantietermijn die je krijgt bij de zonnepanelen. Die garantietermijn moet minimaal 5 jaar zijn, maar het liefst nog langer. 10 jaar is een goede garantietermijn, problemen met de zonnepanelen worden dan nog gratis opgelost. Omdat je de zonnepanelen als het goed is binnen 10 jaar terugverdient heb je daarna alleen nog winst. Maar als de zonnepanelen stuk gaan terwijl je ze nog niet hebt terugverdient, is het fijn als het via garantie weer opgelost wordt zonder extra kosten.

Zonnepanelen zijn een flinke investering. Maar wanneer je de juiste panelen op de juiste plaats kiest, kun je ze al vrij snel terugverdienen. Je merkt het plaatsen al meteen aan de energierekening, die zelfs in de winter lager uitvalt dan je gewend bent. Dankzij de BTW-regeling van de Nederlandse overheid krijg je ook nog een deel van het aankoopbedrag terug. Zo worden zonnepanelen extra voordelig.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo