Isoleren of zonnepanelen installeren: wat is de voordeligste optie?

Bron: Bouw & Wonen
Isoleren of zonnepanelen installeren: wat is de voordeligste optie?
De Belg begint het te beseffen: duurzaam wonen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Zonnepanelen plaatsen, de muren isoleren, … de mogelijkheden zijn eindeloos. Maar waar begin je het beste mee: isolatie of zonne-energie? Wij gingen voor u op onderzoek en ontdekten dat alles afhangt van 3 zaken: budget, woning én installateur.

Isoleren of zonnepalen: budget

Het zal u niet verbazen dat het budget een ingrijpende invloed heeft op de keuze tussen isoleren of zonnepanelen plaatsen. Grosso modo ligt de gemiddelde kostprijs voor isolatie lager dan de kosten voor een zonnepaneelinstallatie, maar ligt de jaarlijkse besparing bij zonnepanelen wel hoger.


Wie met een kleiner budget moet werken, isoleert dus beter zijn woning. Bovendien zijn er - voorlopig - nog mooie isolatiepremies, in tegenstelling tot zonnepanelen. In vele gevallen betekent de premie een korting van 25% op de totale kostprijs.

Maar vergis u niet, ook zonder subsidies blijven zonnepanelen zeer rendabel. Door de hoge besparing en de lange levensduur (25 jaar) levert een pakket zonnepanelen jaarlijks tot € 1.000 of zelfs meer op. Dat is een pak meer dan de huidige interesten op uw spaarrekening. Heeft u een mooi spaarpotje aangelegd, dan is zonne-energie een zeer interessante investering.

Isoleren of zonnepanelen: uw woning

Een tweede factor waar u rekening mee moet houden, is uw woning. In feite zijn er twee soorten: nieuwbouwwoningen en renovatiewoningen. Sinds 1 januari 2006 moeten alle nieuwe woningen voldoen aan de EPB-eisen. Dit betekent dat ze een minimum aan isolatie moeten hebben. Dak-, spouwmuur- en vloerisolatie zijn dan vaak al aanwezig en na-isoleren is (meestal) geen optie. Zonnepanelen bij nieuwbouw is dus de perfecte manier om uw energiefactuur te doen dalen en om met alle regels in orde te zijn.

Bij oudere woningen is er wel nog ruimte om te isoleren. Een niet-geïsoleerd huis verliest namelijk heel wat warmte. Het dak bijvoorbeeld is verantwoordelijk voor maar liefst 30% van het totale warmteverlies. Daarom is dakisolatie vanaf 2020 verplicht in elk huis. Ook muur- en vloerisolatie lonen zeker de moeite.

Isoleren of zonnepalen: de juiste installateur

Uw budget en de leeftijd van uw woning hebben dus een grote impact op de keuze tussen isolatie en zonnepanelen. Bent u een jong gezin dat recent een ouder huis kocht? Dan is isoleren echt iets voor u. Heeft u uw lening afbetaald en bent u op zoek naar een rendabele, groene investering? Overweeg dan zeker zonnepanelen. Kortom, schat uw eigen situatie in en kijk wat er voor u kan.

Ten slotte kunt u op zoek gaan naar de beste partner om de isolatie en/of de zonnepanelen te plaatsen. Ga daarbij niet over één nacht ijs, maar vergelijk de offertes van verschillende vakmensen in isolatie of installateurs van zonnepanelen. Op die manier bepaalt u zelf in alle rust wie u de beste kwaliteit, service én prijs aanbiedt.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo