Algemeen

Werkgevers bouw betreuren actie vakbonden

De werkgevers in de bouwsector betreuren ten zeerste de actie die de vakbonden op donderdag 20 februari plannen naar aanleiding van de opening van Batibouw 2014. De bonden protesteren tegen het uitblijven van een nieuwe cao, maar eerder dan een symbolische strijd te voeren, is het meer dan nodig om daadwerkelijk de reële problemen op het terrein te erkennen en samen oplossingen te zoeken. De buitenlandse bedrijven werken immers gestaag verder en onze Belgische bedrijven snakken naar een positief signaal.

Het is altijd de houding van de werkgevers geweest om te komen tot een gezamenlijk standpunt op een aantal essentiële punten (loonlastenverlaging, flexibiliteit, een verbeterd aanvullend pensioen, inkomensgarantie bij ziekte). Een gezamenlijk standpunt van de sector is meer dan ooit nodig om een halt toe te roepen aan de vaak oneerlijke concurrentie vanuit het buitenland. Maar het is jammer dat de vakbonden deze dialoog niet willen aangaan.

Het is nochtans de harde realiteit dat onze Belgische bedrijven uit de markt worden geprijsd en dat onze werkgelegenheid steeds meer in gevaar komt. Ter illustratie: niet minder dan 8 op de 10 aannemers verloor in 2013 een opdracht aan een buitenlands bedrijf dat goedkoper was. En op twee jaar tijd gingen 7.500 jobs verloren in de bouw.

Ook interessant


Build for Life