Nieuwbouw

Aannemers woningbouw en renovatie hopen op betere tijden

Batibouw gaat morgen van start. Zaterdag voor het grote publiek. Bouwers en verbouwers vergaren de volgende dagen extra informatie over materialen en producten voor hun (ver)bouwprojecten. Ondertussen beleeft de bouwsector moeilijke tijden. De nasleep van de crisis laat zich nog voelen en evoluties als de toenemende concurrentie, met een verhoogde druk op de prijzen tot gevolg, en de tendens naar meer werken met onderaannemers in plaats van met eigen personeel, zorgen voor ongerustheid. Dit blijkt uit de jaarlijkse enquête van Bouwunie bij 255 Vlaamse algemene, ruwbouw- en woningbouwaannemers. 45% van de aannemers die actief zijn in de nieuwbouw van woningen, zien zich in 2014 minder opdrachten uitvoeren dan in het al magere 2013. Toch doen bouwheren er goed aan om hun bouwplannen niet langer uit te stellen. Investeren in energiezuinigheid blijft lonen!

73% van de aannemers heeft momenteel voldoende werk. 18% geeft aan te weinig opdrachten te hebben. De vooruitzichten voor 2014 zijn niet meteen rooskleurig te noemen. Voor twee op drie is er weinig verschil met 2013. 34% geeft aan dat hun huidige orderboekje slechter gevuld is dan dat van vorig jaar.



De verwachtingen van de aannemers voor de nieuwbouw in 2014 zijn getemperd. Dit valt vooral op voor de bouw van nieuwe eengezinswoningen waar 45% van de betrokkenen een daling van het werkvolume verwacht. Er zijn er inderdaad nog altijd die een stijging in het werkvolume zien maar dat zijn er toch minder dan vorig jaar.
De renovatie van eengezinswoningen blijft het duidelijk beter doen. Daar verwacht 42% een toename. Voor renovatiewerken aan appartementsgebouwen verwachten bijna evenveel aannemers een daling (21%) als een stijging (24%) van het werkvolume.



In het jongste half jaar heeft 39% van de aannemers een of meer medewerkers aangeworven terwijl 29% mensen heeft moeten ontslaan. 29% van hen heeft dit moeten doen omdat er te weinig werk was. De meerderheid evenwel omdat de betrokkene niet voldeed (68%), op pensioen ging, naar een ander bedrijf overstapte of zelf een eigen zaak startte. 3% geeft aan bewust met minder personeel te werken. Dit is nieuw. De meeste bouwbedrijven zijn niet geneigd om in het komende half jaar nog personeel te ontslaan. Slechts 9% is dat van plan (bij twee derden van hen omdat er te weinig werk is, bij 29% omdat de werknemer niet voldoet), terwijl 20% aangeeft nieuwe werknemers te willen aantrekken. Ondertussen zijn en blijven goede vaklui schaars. Maar het tekort aan goede vaklui scoort door de economische terugval en door het meer beroep doen op onderaanneming aanzienlijk minder hoog in de lijst met knelpunten voor de toekomst van de sector (32% van de werkgevers duidt dit aan als een ernstige bedreiging voor de sector in de volgende jaren – vorig jaar was dat nog 45%). Deze lijst wordt bovendien niet langer aangevoerd door de administratieve rompslomp. 36% van de aannemers (zowel werkgevers als zelfstandigen) zegt nog wel dat dit, en zeker ook de regeldrift van de overheid (39%) belangrijke bedreigingen vormen, maar de oneerlijke concurrentie (64%) en de druk op de prijzen (eveneens 64%) delen nu de koppositie. Vooral dit laatste is nieuw en geeft aan dat heel wat aannemers het moeilijk hebben, vooral dan zij die met eigen personeel werken.

Energiezuinig bouwen raakt alsmaar beter ingeburgerd. 55% van de aannemers geeft aan dat sommigen van hun klanten zelfs spontaan om een meer energiezuinige woning vragen dan wettelijk is voorgeschreven. Bij 10% gaat het zelfs om meer dan de helft van hun klantenbestand. 21% van de aannemers zegt ook dat er duidelijk meer bouwheren naar een energiezuinigere woning of gebouw vragen dan vorig jaar. Toen was dat trouwens nog 36%. Ondertussen zijn de normen inderdaad verstrengt en wordt het dus ook steeds moeilijker om nog naar beter te vragen.

35% zegt dat klanten hun renovatiewerken meer spreiden dan voor de financiële crisis

De meerderheid van de aannemers is actief op nieuwbouw- en op de renovatiemarkt. 37% geeft aan dat ze nu meer renovatie-opdrachten uitvoeren dan vroeger. 19% krijgt beduidend meer vragen naar energiezuinige renovaties. Het gaat dan om klanten die expliciet vragen naar een hogere isolatie, de plaatsing van energiezuinig buitenschrijnwerk en beglazing en de installatie van verwarming of sanitaire warmwatersystemen die zuiniger zijn en/of op hernieuwbare energie werken. 27% van de aannemers krijgt de jongste tijd meer vraag naar totaalrenovaties (ter vergelijking: vorig jaar was dat de helft). 35% zegt dat de klanten hun werken nu verhoudingsgewijs meer spreiden. 11% geeft aan dat de klanten nu een groter budget te besteden hebben dan 5 jaar geleden. 27% zegt dat dit budget gekrompen is. De prijs staat dan ook nog altijd op de eerste plaats wanneer we de aannemers vragen naar hét grootste probleem bij renovatiewerken.

Ook interessant