Werfdiefstal steeds vaker aangegeven bij politie

  BE   5 september 2013 Bron: Confederatie Bouw
Het aantal werfdiefstallen dat wordt aangegeven bij de politie zit in stijgende lijn. Dat blijkt uit een enquête die de Confederatie Bouw uitvoerde bij haar leden. De helft van de respondenten (49,6%) deed in 2012 aangifte bij diefstal op de bouwplaats, tegenover 41,6% in 2010. De Confederatie Bouw schat dat er jaarlijks voor bijna 80 miljoen euro wordt gestolen op de bouwplaatsen.

Vooral bij het rollend materieel zien we een grote stijging in de aangiftebereidheid: van 41% naar 77%. Bij grote machines (50% naar 62%) en klein materieel (36% naar 46%) is de stijging ook aanwezig. Twee uitzonderingen: de diefstal van bouwmaterialen wordt minder vaak aangegeven (25% naar 18%). Ook de aangifte van metaaldiefstal gebeurt minder frequent (65% naar 45%).

Wat ook opvalt, is dat aannemers steeds meer aandacht hebben voor de identificatie van hun materieel. 81% van de machines en 75% van het rollend materieel bezit nu identificatiegegevens. Zelfs 67% van het klein materieel is geïdentificeerd. Identificatie maakt het werk van de politie zeker gemakkelijker bij diefstal.

46% van de respondenten deelt mee dat hun werf beveiligd is. Dat gaat dan bijvoorbeeld om een omheining (33,7%), verlichting en detectie (11,75%), elektronische opvolging (5,2%) of het inschakelen van een bewakingsfirma (4,1%).

Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw: “Elke aannemer krijgt vroeg of laat te maken met diefstal op de bouwplaats. Klein materieel, grote bouwmachines, bouwmaterialen, werkelijk alles kan worden gestolen. Wij raden onze leden aan om altijd aangifte te doen bij de politie en om blijvend werk te maken van diefstalpreventie.”

Lees zeker ook: 10 tips ter preventie van diefstal op de bouwwerf

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo