Algemeen

Werven gesloten en ogen open!

Uit een recent gehouden enquête van BOUWUNIE Limburg (beroepsfederatie van de kleine en middelgrote bouwondernemingen in Limburg en tevens lid van UNIZO-Limburg) bij zijn leden blijkt dat 45% van de respondenten één keer en 24% meerdere keren het doelwit waren van diefstal en/of vandalisme.
Vooral in de ruwbouw speelt vandalisme een grote rol. Andere sectoren worden meestal enkel geplaagd door diefstal. De frequentie ligt helaas in alle sectoren hoog: zowel in de ruwbouw als in de afwerkingssector (dakwerkers, schrijnwerkers, schilders, stukadoors of vloerders). 88% van de respondenten vindt dat het probleem van diefstal en vandalisme stijgt.

De dieven hebben het gemunt op vrijwel alles wat er op een bouwwerf te vinden is. Niet alleen op groot materieel zoals compressoren en graafmachines maar ook op materialen en klein materieel zoals nog te verwerken bakstenen, radiatoren die al aan de muur hangen, hamers en boormachines. Dit is vaak een zware dobber voor het betrokken bouwbedrijf. Niet alleen financieel. Het stuurt ook de werkplanning in de war.
1 op de 3 diefstallen van nog niet verwerkte materialen (grondstoffen, paletten met materiaal) genereren voor het bouwbedrijf een verlies tussen 2.000 en 10.000 euro. Klein materieel (handgereedschap) dat verdwijnt op de werven resulteert in een gemis van 500 tot 2.000 euro.

De meerderheid van de bestolen bedrijven heeft wel interesse in een diefstalverzekering, maar vindt de premies te duur (86%)! Zij investeren liever in een werfafrastering met sloten. 60% neemt het materieel iedere dag mee terug naar het bedrijf en 8% schaft zich een GPS-systeem (track and trace) aan om gestolen materieel sneller terug te kunnen vinden. Voorkomen is, ook in het geval van werfdiefstallen, altijd beter dan genezen.

BOUWUNIE heeft een brochure met tips die de essentiële preventiemaatregelen bundelt. De leden kunnen deze gratis downloaden van de website www.bouwunie.be (dossier 2012-12).

Met de bouwvakantie voor de deur is extra waakzaamheid geen overbodige luxe.

foto: Terugkomen uit bouwverlof op dinsdag 7 augustus met een nieuw slot op de bestelwagen (zie foto) is een pleister op een zere wonde. Voorkomen is nog altijd veel beter dan genezen!
Build for Life