Nieuwbouw

Werf kunstencampus Turnova mooi op schema

Met ongeveer 150 van de 450 voorziene werkdagen achter de rug, zit de werf van de nieuwe kunstencampus op Turnova mooi op schema. De renovatie van de fabriekshal is volop aan de gang. De werken aan de nieuwbouw schieten goed op. Tijdens Open Wervendag in mei kunt u dat met uw eigen ogen ontdekken. In de vroegere fabriekshal zijn bouwvakkers volop bezig met de renovatie. In de nieuwbouw krijgt u al een goed zicht op de nieuwe ruimtes nu op de eerste twee verdiepingen de wanden en plafonds van de lokalen te zien zijn. Deze zomer bereikt de werf normaal al haar hoogste punt. De werken verlopen dus vlot. Volgens de planning kunnen eind 2017 de meer dan 2 500 leerlingen van de beide academies naar hun nieuwe campus verhuizen.

Werf kunstencampus Turnova mooi op schema

Ideaal licht, goede akoestiek

De nieuwe kunstencampus bestaat uit drie delen. De nieuwbouw aan de kant van Parking Turnova werd ontworpen voor toneel, muziek en dans en bevat grote auditoria, dansklassen en lokalen voor muzieklessen met aangepaste akoestiek. Het daglicht in de gerenoveerde oude drukkerijhal is ideaal om te beeldhouwen, te schilderen of te tekenen. Het derde deel, het beschermde modernistische kantoorgebouw, zal plaats bieden aan de administratie, rustige activiteiten en een grote polyvalente hal voor tentoonstellingen en groepsevenementen. Die werken zijn gepland in een tweede fase. Ze kunnen immers pas starten na goedkeuring van het restauratiedossier en de -subsidies door de Vlaamse Regering.

Een boom op de plaats van de kraan

Een publieke doorgang gaat tussen de gebouwen door van de Baron Frans du Fourstraat naar het toekomstige Brepolsplein. Tussen de drie gebouwen ligt de binnenkoer. Nu staat er nog de bouwkraan, later komt er een speel- en beeldenruimte met een grote boom. Op de eerste verdieping verbindt een rondgang de drie gebouwen met in het midden de koer. Die zweeft boven de voetgangersdoorgang naar het plein. Dat kan u al goed zien vanuit de Baron Frans du Fourstraat.

Investeren in academies én organisaties

Het stadsbestuur investeert zo’n 15 miljoen euro in de nieuwe kunstencampus. Zo’n 3 miljoen daarvan zal komen uit de verkoop van de oude academiegebouwen, de ruil van gronden en stadsvernieuwingssubsidies van de Vlaamse Regering.
De investering is echt nodig. Nu zitten die academies verspreid over verschillende gebouwen in heel het centrum. Dikwijls in oude gebouwen, niet meer geschikt om hedendaags kunstonderwijs te geven. Zonder dit bouwproject zouden afdelingen moeten sluiten.

Maar deze investering komt ook ten goede van organisaties die in de nieuwe gebouwen terecht kunnen voor hun tentoonstelling of klein optreden.

Werf kunstencampus Turnova mooi op schema

Wonen, winkelen en beleven

Turnova wordt een bruisend nieuw stadsdeel vlak bij de Grote Markt in hartje Turnhout. Naast de nieuwe kunstencampus ontwikkelt de private partner van het stadsbestuur er zo'n 250 woongelegenheden en een 40-tal winkels, een viersterrenhotel en een ondergrondse parking. Drie pleinen met een eigen sfeer versterken het stadshart. Samen met de gezellige cafés, restaurants en terrasjes geeft Turnova een nieuwe dimensie aan het stadscentrum van Turnhout.

Kom kijken op Open Wervendag

Wilt u de werken zelf eens van dichtbij bekijken? Dat kan tijdens Open Wervendag op zondag 22 mei 2016. Van Roey, de aannemer van de academies en Pluym-Van Loon, de aannemer voor de eerste Turnova-appartementen leiden u dan graag rond. En de academies testen die dag hun nieuwe gebouwen graag al eens uit.

Ook interessant