Algemeen

Turnhout 1012-2012: 800 jaar stad maken in de Kempen

Turnhout bouwt en vernieuwt. De heraanleg van de Grote Markt, de bouw van het nieuwe stadsdeel Turnova in het hart van de stad, de aanleg van het Stedelijk Plateau bovenop de ringweg, de reconversie van de industriële Kanaalzone, de herontwikkeling van de stationsomgeving tot een Living Lab voor zorg en wonen, de bouw van het duurzame bedrijventerrein Veedijk, het herstel van het middeleeuwse vennengebied…

Turnhout is ambitieus. Een reeks innoverende stadsvernieuwingsprojecten moet van Turnhout opnieuw een aantrekkelijke stad maken, een stad te midden van het groen, een stad die uitgerust is om de uitdagingen van de 21ste eeuw het hoofd te bieden.

Ook in het verleden nam de ‘hoofdstad van de Kempen’ vaak een pioniersrol op. Ambitieuze initiatieven van stadsvernieuwing zijn in de 800-jarige geschiedenis van Turnhout een opmerkelijke constante. Turnhout wou achtereenvolgens een vrije stad zijn, een tuinstad, een moderne stad, een duurzame stad.

Bouw & Wonen mag 5 exemplaren van dit boek weggeven aan haar lezers!
Klik hier en doe nu snel mee met de prijsvraag.

Het boek geeft een beeld van de stad van morgen en brengt een analyse van hoe Turnhout in zijn 800-jarige geschiedenis geworden is tot wat het vandaag is. Behalve een boek over stenen en stedenbouw is het eerst en vooral een boek dat op zoek gaat naar de identiteit, de verhalen en de dromen van de mensen en hun stad. Een boek, kortom, over de ziel van Turnhout.

Het boek bestaat uit drie delen:

Stad in de regio
Naar aanleiding van het 800-jarige bestaan van Turnhout schetst het boek de ruimtelijke evolutie van de stad doorheen de eeuwen. Een cartografische analyse verbeeldt de belangrijkste figuren die de stad in haar geschiedenis hebben geboetseerd: de natuurlijke waterstructuur en topografie, de landwegen, de steenwegen, het kanaal, het spoor, de ringweg, de snelweg…

Wijk in de stad
Het boek behandelt elf wijken waar telkens een aantal strategische projecten in de steigers staan. Voor elke wijk voert het boek een onderzoek naar hoe ze is ontstaan, welke haar identiteit en bijzonderheid is. De fotografie van Filip Dujardin toont een helder maar kritisch beeld van de stad. Dujardin onthult de structuren en de grote krachtlijnen van de verschillende wijken. Zijn beelden tonen ook hoe het dagelijkse leven deze plekken heeft gevormd tot wat ze vandaag zijn.



Mens in de wijk
Kunstenares Sofie Van der Linden maakte speciaal voor het boek een reeks tekeningen over de mens in de stad. In haar tekeningen is echter geen enkele mens te bekennen. We lezen wel de verhalen van de mensen, wat ze vertellen, wat ze doen, hoe ze zich in de stad bewegen. Kleine monologen of dialogen – in de frituur, over een heg tussen twee buren – schetsen een beeld van de Turnhoutse ziel. Het zijn gewone mensen in gewone situaties die Sofie Van der Linden heeft bezocht. Het zijn gewone plekken in de stad – een pleintje, een straat, een steegje – waar de kunstenares postvatte, en registreerde en reconstrueerde wat ze zag en ervoer.

Turnhout 1212–2012. 800 jaar stad maken in de Kempen
Samenstelling en redactie: Joeri De Bruyn en Maarten Van Acker
Fotografie: Filip Dujardin
Kunstproject: Sofie Van der Linden
Vormgeving: Sven Beirnaert

Te bestellen op: www.brepols.net
ISBN: 978-90-5622-069-3

Ook interessant


Build for Life