Nieuwbouw

Aannemer voor academie Turnova aangeduid

Het Turnhoutse stadsbestuur koos voor de Kempense aannemer Van Roey voor de bouw van de nieuwe kunstencampus op Turnova. Als alles volgens plan verloopt, kunnen leerlingen en leerkrachten de nieuwe academie eind 2017 in gebruik nemen. In de nieuwe kunstencampus krijgen de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten en de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans hun nieuwe thuis. Ze nemen hun intrek in het kantoorgebouw, de vroegere fabriekshal en een nieuwbouw. Alles samen nemen ze zo’n 10 000 m² in beslag. Meer dan 2 500 leerlingen uit Turnhout en omstreken zullen er hun creativiteit kunnen uitleven in comfortabele en energiezuinige ateliers en muziekklassen.

‘De nieuwe gebouwen zijn broodnodig’, benadrukt schepen Boogers. ‘Nu zitten beide academies nog verspreid over meer dan 10 locaties in de stad die vaak niet meer geschikt zijn om er les te geven. Na de voltooiing van de nieuwe academie, vinden hun lessen plaats op één plek. Dat maakt een samenwerking tussen de verschillende kunstrichtingen nog makkelijker. Ik verwacht alvast mooie experimenten!’ blikt hij vooruit.

Ook voor verenigingen en organisaties

Stad Turnhout investeert zo’n 15 miljoen euro in de nieuwe academie. ‘Maar die investering doen we gedeeltelijk ook voor verenigingen en organisaties in onze stad’, legt schepen Boogers uit. ‘Ook zij kunnen immers – bijvoorbeeld voor tentoonstellingen, workshops en voorstellingen - gebruik maken van de op maat gemaakte muziekklassen, de kunsthal, de auditoria en het daktheatertje.’

Voor de werken aan de nieuwbouw en de renovatie van de fabriekshal krijgt de aannemer 450 werkdagen of zo'n twee jaar. De restauratie en inrichting van het beschermde kantoorgebouw gebeurt in een tweede fase. Daarvoor werd eind vorig jaar de subsidie aangevraagd.

In nieuw stadsdeel

De nieuwe academie grenst aan de Baron Frans du Fourstraat en het toekomstige P.J. Brepolsplein in Turnova. Dat is het centrale plein waar alle wandelroutes in het nieuwe stadsdeel samenkomen. Turnova ligt vlak bij de Grote Markt in hartje Turnhout. Wonen, winkelen en beleven, het kan allemaal in Turnova. Naast de nieuwe kunstencampus komen er ook zo'n 250 woongelegenheden en een 40-tal winkels, een viersterrenhotel en een ondergrondse parking. Drie pleinen met een eigen sfeer versterken het stadshart. Samen met de gezellige cafés, restaurants en terrasjes geeft Turnova een nieuwe dimensie aan het stadscentrum van Turnhout.

Van Roey als partner

Voor de bouw van de academie heeft Stad Turnhout Van Roey aangeduid als partner na een aanbestedingsprocedure, waaruit bleek dat het bedrijf de beste en goedkoopste kandidaat was. Van Roey maakt deel uit van groep Van Roey dat bestaat uit 8 bedrijven (Van Roey, Staalbeton, Vastgoed, vanhout.pro, Sportoase, Algemene Bouw Maes, Nys-Driesen en Architon). Dit jaar viert Van Roey zijn 275-jarig bestaan. In Turnhout is groep Van Roey al verschillende jaren actief. Eerder bouwde de groep al voor Thomas More, Soudal, AZ Turnhout, Cartamundi, Brepols en zorgde voor de renovatie en transformatie van de Blaironkazerne.

Ook interessant