Meubelen

Wereldprimeur voor Limburgse beddenfabrikant met 100% circulair bed

Wereldprimeur voor Limburgse beddenfabrikant met 100% circulair bed
Het recycleren van matrassen, boxsprings en lattenbodems staat hoog op de agenda, zowel van de overheid als van beddenfabrikanten zelf. Momenteel zijn er echter nog steeds maar weinig duurzame oplossingen voor deze producten aan het einde van hun levensduur. De uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV), een initiatief van OVAM, die Vlaamse fabrikanten verplicht om oude matrassen terug te nemen en het materiaal maximaal te hergebruiken, staat nu gepland voor 2021. Maar het recycleren van matrassen is in de praktijk niet zo evident. De Limburgse beddenfabrikant Veldeman Bedding introduceert daarom een systeem waarbij het aantal gebruikte materialen wordt gereduceerd en deze gemakkelijk demonteerbaar en 100% recycleerbaar zijn. Dit‘Resleep’concept, een nooit eerder geziene manier van produceren, betekent een doorbraak in de beddenindustrie.

Een innovatief antwoord op de afvalberg

Dat er in de nabije toekomst een einde moet komen aan de jaarlijkse verbranding van honderdduizenden oude matrassen in België is iets wat zeker is. Dat dit in de praktijk niet zo simpel is echter ook: matrassen zijn niet gemakkelijk uit elkaar te halen en bovendien zijn niet alle gebruikte materialen recycleerbaar. Als antwoord op deze problematiek introduceert Veldeman Bedding, een Belgische fabrikant van slaapsystemen uit het Limburgse Opglabbeek, het innovatieve concept ‘Resleep’. Het systeem is gebaseerd is op een revolutionair productieproces, dat nog nooit eerder in de beddenindustrie werd gebruikt.

Met de hand demonteerbaar en 100% recycleerbaar

Het uitgangspunt van Resleep is dat een consument een boxspring én matras zelf volledig uit elkaar kan halen en terug kan brengen naar kleine en makkelijke vervoerbare onderdelen die allemaal afzonderlijk gerecycleerd en opnieuw gebruikt kunnen worden. Voor het ontwerp is slechts een beperkt aantal verschillende materialen gebruikt, allen met een lage milieu-impact. In plaats van lijm en nietjes, worden kliksystemen gebruikt, waardoor alle onderdelen gemakkelijk met de hand kunnen worden gedemonteerd. Met behulp van deze assemblageprocedure blijven de onderdelen, zoals het gebruikte hout en ijzer, zuiver. Op deze manier behouden ze hun waarde, en worden kosten voor verzamelen, sorteren en opnieuw verwerken verlaagd. Zo is de hoes van de matras gemaakt uit gerecycleerde petflessen, waardoor deze aan het einde van haar levensduur opnieuw terug kan worden verwerkt in hetzelfde recyclagecircuit.

Wereldprimeur voor Limburgse beddenfabrikant met 100% circulair bed

Paul Schreurs, technisch directeur van Veldeman Bedding: “Bij de traditionele manier van produceren van een matras of een boxspring wordt er voor gezorgd dat alles goed vastzit en eigenlijk nooit meer los kan. Omdat het zeer arbeidsintensief is om alles los te maken, gebeurt dit niet en wordt aan het einde van de levensduur het overgrote deel van de slaapsystemen vernietigd of verbrand. Met Resleep introduceren wij een complete nieuwe visie en manier van produceren die in het teken staat van ‘design for disassembly’ en het terugname- en recyclageproces aanzienlijk vereenvoudigt.”

Geert Geerkens, commercieel directeur van Veldeman Bedding : “We hebben Resleep tijdens de grote internationale Meubelbeurs in Keulen voorgesteld. We voelden direct dat er veel interesse was vanuit alle hoeken van de wereld. Met dit concept bieden wij een antwoord en een toekomstvisie op een probleem waar alle spelers in de slaapcomfortindustrie mee te maken hebben. We zijn dan ook zeer trots op deze realisatie, die we in de tweede helft van 2018 al effectief in de winkels zullen kunnen aanbieden aan de consument. We hebben Resleep beschermd met intellectuele eigendomsrechten, maar we zien veel potentie in eventuele internationale licentiepartners.”

Fa Quix, Directeur-generaal van Fedustria, de beroepsvereniging waarvan Veldeman Bedding lid is: "Vanuit onze federatie kunnen wij cradle-to-cradle initiatieven, zoals Velda Resleep, alleen maar toejuichen. Dit circulaire bed is niet alleen een wereldprimeur op vlak van eco-design en duurzaamheid binnen de bedding sector, maar het is tevens een toonbeeld voor alle beddenproducenten."

Wereldprimeur voor Limburgse beddenfabrikant met 100% circulair bed

Duurzaam innovatietraject gebaseerd op Cradle to Cradle

Resleep is ontwikkeld volgens het ontwerpraamwerk van Cradle to Cradle. Het concept is onderdeel van een breed innovatietraject van Veldeman Bedding, waarbij circulair ondernemen en het continu verbeteren van producten en processen centraal staat. Het bedrijf wordt daarbij ondersteund door EPEA Nederland, een instituut gespecialiseerd in Cradle to Cradle®-innovatie. Naast het innovatieve Resleep ontwerp, werden ook de productieprocessen geanalyseerd op verbetering van de ecologische voetafdruk, het gebruik van hernieuwbare energie, afvalbeheer, watergebruik en sociale rechtvaardigheid.

Ook interessant