Slaapkamers

Waarom een slaapkamer gericht op het noorden nog altijd de norm is

Voor een goede nachtrust heb je meer nodig dan enkel een fatsoenlijk bed, een ‘ademend’ matras en het juiste hoofdkussen. Van de vier windrichtingen is een slaapkamer op het noorden namelijk de beste optie. Waarom? Laten we eens kijken naar de voordelen. 
Ten eerste hoef je je geen zorgen te maken dat een kamer op het noorden te kil is, want woningen zijn tegenwoordig goed genoeg geïsoleerd om die kou tegen te gaan. Zo blijven er alleen maar voordelen over:

  • In een koele kamer slapen is gezond. Een kamer op het noorden is dus ideaal, terwijl een kamer op het zuiden al snel te warm wordt. Zwetend in slaap vallen is bepaald geen pretje.
  • In het noorden heb je steeds een gelijkmatige en neutrale lichtinval. Daardoor kun je ’s ochtends langer uitslapen en houdt de zon je ’s avonds niet wakker.
  • Het is energiezuiniger om de ruimtes die je wil verwarmen aan de zuidzijde te hebben. Het is dus beter om daar je leefruimtes te hebben en niet je slaapruimtes.

Extra tip? Gebruik extra veel ramen in de zuidgevel, maar beperk het aantal ramen in de noordelijke gevel. Zo geniet je nog meer van de duurzame indeling.

Een slaapkamer op het noorden inrichten

Ben je toch bang dat een slaapkamer gericht op het noorden te kil overkomt? Dat is niet nodig, want met de juiste kleuren bereik je makkelijk een warm effect. Gebruik bijvoorbeeld geen blauw voor je muren en inrichting, maar eerder lichte, warme kleuren als lichtgroen, roze of gebroken wit. Ook meubilair in hout heeft een warme uitstraling. Door slim gebruik te maken van spiegels en de juiste gordijnen blijft de kamer voldoende licht.

Let wel op dat je ook weer niet te veel kleur gebruikt. Een slaapkamer is immers een ruimte waarin je je wilt ontspannen. Maak de kamer dus compleet met kleurrijke accessoires, want die kun je zo weer vervangen.