Welke jaloezieŽn hebben jouw voorkeur?

Bron: Bouw & Wonen
De sfeer in een kamer wordt, samen met het kleurpalet van de inrichting, voor een groot deel bepaald door de lichtinval. Met je raamdecoratie geef je een kamer de gewenste beslotenheid of creŽer je juist een ruimtelijke blik naar buiten. Houd je van onderhoudsgemak en vind je het prettig af en toe de sfeer in huis aan te passen aan je gemoedstoestand, kom je al gauw uit bij jaloezieŽn, in de volksmond ook wel luxaflex genoemd. Luxaflexģ is echter een gedeponeerd handelsmerk waardoor het eigenlijk onjuist is de benaming te gebruiken wanneer het over jaloezieŽn in zijn algemeenheid gaat. JaloezieŽn zijn bij de meeste veruit de meest populaire raambekleding. Of je ze nu benut als solitaire raamdecoratie of als zonwering achter een ander soort raambekleding, ze zijn in alle gevallen het meest gebruiksvriendelijk van allemaal.

Materialen jaloezieŽn

JaloezieŽn zijn te verkrijgen in aluminium, hout, textiel of pvc. Afhankelijk van het vertrek waarin je ze hangt, het doel en welke sfeer je wilt bereiken maak je je materiaalkeuze. Houten en pvc lamellen zijn bijvoorbeeld iets dikker dan aluminium jaloezieŽn. Voor houten jaloezieŽn houdt dat in dat ze zwaarder in gewicht zijn en je ze minder goed kan gebruiken als zonwering op schuine ramen en aan de binnenkant van een serredak. Pvc is daarnaast meer gevoelig voor warmte, denk aan uitzakken en eigenlijk ook alleen aan te bevelen voor verticale ramen. Dit in tegenstelling tot het lichtgewicht aluminium dat zich er uitstekend voor leent om, slechts geleid door een paar dunne staaldraden, in alle mogelijke posities opgehangen en gebruikt te worden.

Naar welke sfeer ben je op zoek?

We noemden het al eerder: het grootste voordeel van jaloezieŽn is dat je er elke sfeer mee kan creŽren waar je op dat moment behoefte aan hebt. De inkijk werende functie voor bad- en slaapkamers daargelaten geven pvc en aluminium jaloezieŽn de kamer een heldere transparante aanblik. Afhankelijk van de kleuren van je stoffering doen ze het vertrek optisch groter lijken en een tikkeltje koel. Houten jaloezieŽn aan de andere kant, maken dat een kamer een meer knusse aanblik krijgt. Meer koloniaal en vooral ook romantischer. Stoffen jaloezieŽn tot slot laten het licht op een zachte fragiele manier door. Deze zijn eigenlijk het meest geschikt voor een volledig wit interieur of juist een klassieke inrichting met hele zware meubelen.

Welke jaloezieŽn hebben jouw voorkeur?

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo