Welk grind kan je gebruiken voor een terras? 100% loopcomfort

Bron: Bouw & Wonen
Welk grind kan je gebruiken voor een terras? 100% loopcomfort
welk grind kan je gebruiken voor een terras met ECCOgravel grindmatten, Jatu
Geniet deze zomer van een mooie tuin en ga zelf aan de slag. Welk grind kan je gebruiken voor een terras, oprit of tuinpad? Lees alvast onze nuttige tips.

Zorg voor een robuuste en doorlatende funderingslaag

Voor zowel een terras met grind, een oprit als een tuinpad dien je een funderingslaag, een egalisatielaag, grindmatten en tenslotte grind te voorzien. Voor het geheel van deze lagen moet je de nodige ruimte vrijmaken, d.w.z. bestaande bestrating verwijderen of aarde afgraven tot de benodigde diepte is bereikt.

Voor een oprit betekent dit dat je een totale diepte van 30 cm moet uitgraven, waarvan 20 cm bestemd is voor de funderingslaag. Voor een terras met grind mag dat een minder dikke fundering van 10 cm zijn en hoef je dus ook minder uit te graven. Belangrijk bij de keuze van je funderingsmateriaal is dat je een waterdoorlatende oplossing gebruikt waardoor regenwater de bodem kan infiltreren en de grondwaterlaag kan aanvullen. Doe je dit niet dan loop je een ernstig risico op wateroverlast bij zware regenval en een snelle uitdroging van de bodem, en je beplanting, bij droge en warme zomers.

Een overzichtelijk stappenplan vind je alvast hier terug.

Het meest geschikte waterdoorlatende funderingsmateriaal is kalksteenslag. Als bijproduct van blauwe hardsteen is dit een duurzaam product. Daarnaast is het, i.t.t., cement of “stabilisé”, een materiaal dat niet uitdroogt, wat betekent dat je zonder deadline zowel je funderingslaag als je egalisatielaag met kalksteenslag zelf kan aanleggen.

Voor de funderingslaag heb je kalksteenslag van 0 tot 2cm nodig en voor de egalisatielaag kalksteenslag van 0 tot 4mm. De combinatie van beide garandeert een goede doorlaatbaarheid. De hoeveelheid kalksteenslag die je benodigt, kan je makkelijk online uitrekenen.

Belangrijk voor je terras met grind of je oprit is dat zowel de funderingslaag als de egalisatielaag worden aangetrild. Hiervoor kan je een trilplaat huren. De egalisatielaag is de laag waar je de grindmatten op legt. Deze moet dus mooi egaal liggen. Voor de egalisatielaag mag je rekenen met een dikte van 5 cm.

foto Heritage grind, welk grind kan je gebruiken voor een terras, Jatu
welk grind kan je gebruiken voor een terras, Hertage grind, Jatu

Welk grind kan je gebruiken voor een terras?

Een type grind dat natuurlijk of machinaal afgerond is geeft een aangenaam loopgevoel en kan je dus makkelijk gebruiken voor een terras. Mignonette Grijs en Mignonette Beige is een veelzijdig combineerbaar, natuurlijk afgerond grind voor een terras waar je comfortabel met blote voeten op kan lopen.

Welk grind kan je gebruiken voor een terras, is een vraag die mede wordt beantwoord door een vlotte beloopbaarheid en een blijvend strak oppervlak. Voor een terras met grind betekent dit o.m. dat gebruik wordt gemaakt van kwaliteitsvolle grindmatten die op de egalisatielaag worden geplaatst. Het op maat snijden van grindmatten kan je makkelijk zelf met een slijpschijf of een zaag.

Grindmatten moeten een behoorlijk gewicht kunnen dragen. Een lange levensduur en zowel een goede UV-bestendigheid als een sterke vorstresistentie zijn van groot belang. Zorg zeker dat je voor je terras met grind of je oprit kiest voor grindmatten in HDPE of High Density Polythyleen zoals ECCOgravel® grindmatten.

HDPE grindmatten kunnen leeg tot 100 ton per m² dragen, gevuld tot wel 400 ton per m². Ze worden dan ook veelzijdig ingezet voor zowel terrassen, tuinpaden, opritten als dakterrassen. Voor een oprit worden de ECCOgravel 40D of 4cm hoge grindmatten gebruikt, voor een terras met grind en tuinpaden de ECCOgravel 30D of 3cm hoge grindmatten. ECCOgravel 20D of 2cm hoge grindmatten kan je gebruiken in voortuinen en weinig belopen zones.

foto Franse dolomiet, welk grind kan je gebruiken voor een terras en oprit, Jatu
welk grind kan je gebruiken voor een terras en oprit, Franse dolomiet, Jatu

Een strak, stijlvol en comfortabel terras met grind

Een terras met grind of een oprit met grind combineren een aantal unieke eigenschappen die je niet hebt bij andere bestratingsmaterialen. Het is budgetvriendelijk, je legt het makkelijk zelf en het is een duurzaam materiaal dat een goede waterdoorlaatbaarheid garandeert.

Welk grind kan je gebruiken voor een terras, oprit of tuinpad? Het antwoord hierop wordt bepaald door loopcomfort en ook door je persoonlijke smaak natuurlijk. De kleur van het grind zal je combinatiemogelijkheden mede bepalen. En met grind heb je erg veel kleuropties.

Een bijzonder smaakvol grind is bv. Heritage met zijn warme rood-bordeaux kleur. Het combineert heel mooi met een weelderige, groene tuin. Het is een kwartsiet van de zuiverste kwaliteit. Het is bijzonder sterk waardoor het geschikt is voor zowel opritten, terrassen als wandelpaden of sierborders.

Ben je eerder op zoek naar een grind voor een nieuwe oprit dan is Franse Dolomiet een veelgevraagd materiaal. Zeker ook omwille van zijn gunstige prijs/kwaliteit verhouding. Ook Comblanchien, dat licht rosé kleurt wanneer het nat is, is een erg populair grind voor een oprit.

Welk grind kan je gebruiken voor een terras, oprit of tuinpad? Jouw persoonlijke antwoord vind je vast en zeker hier. Want ook jij kan je buitenruimte een flinke en budgetvriendelijke upgrade geven in een mum van tijd. Met de goeie voorbereiding, de juiste materiaalkeuze en een logisch stappenplan heb je voor vele jaren een stijlvol terras met grind en een nieuwe oprit.

Bereken alvast de hoeveelheden die je nodig hebt vlot online en vind een handig stappenplan voor je terras met grind, of nieuwe oprit, en laat je grind thuis leveren.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo