Tuinaanleg en onderhoud

Hoe kies je voor een makkelijk te onderhouden tuin?

Hoe kies je voor een makkelijk te onderhouden tuin?
Je wilt natuurlijk het liefst dat je tuin er leuk en mooi uitziet. Maar niet iedereen heeft groene vingers of veel tijd om in de tuin aan de slag te gaan. Gelukkig kun je er alsnog een fijne plek van maken: kies voor een makkelijk te onderhouden tuin! In deze blog delen we onze handige tips, ontdek ze allemaal.

Kies voor kunstgras

Vind je gras in de tuin mooi, maar heb je geen zin of tijd om dit steeds te moeten maaien en netjes te moeten houden? Daar is een ideale oplossing voor te vinden: kies voor kunstgras in je tuin! Kunstgras ziet er vandaag de dag hartstikke mooi uit – een beeldige toevoeging aan de tuin, zónder onderhoud. Bij Topkunstgras heb je verschillende soorten kunstgras om uit te kiezen: ontdek wat het best staat in je tuin. Topkunstgras is al jarenlang thuis in de wereld van kunstgras en helpt je met het vinden van de perfecte look voor jouw tuin.

Eenvoudige planten en bloemen in de tuin

De een is het liefst elke dag bezig met het verzorgen van de planten en bloemen in de tuin, maar de ander heeft daar juist helemaal geen zin in. Gelukkig is het per plant- en bloemsoort verschillend hoeveel onderhoud er nodig is. Kies bijvoorbeeld voor vaste groeiers die het langer dan een jaar doen. Een paar favorieten die makkelijk te onderhouden zijn: de vlinderstruik en de hortensia.

Langzame groeiers

Als je geen zin hebt om regelmatig te moeten snoeien, is het verstandig om langzame groeiers in je tuin te planten. Daar heb je meestal maar weinig omkijken naar. Uiteindelijk kun je er niet omheen dat vrijwel alle planten, heggen of bomen weleens bijgehouden moeten worden – maar hoe minder vaak, hoe beter.

Kies voor groenblijvers

Nog zoiets om op te letten als het op de planten aankomt: plaats groenblijvers in je tuin. Denk aan heggen en bomen waar de bladeren gewoon aan blijven zitten, ook in de herfst en winter. Zo ziet je tuin er het hele jaar door mooi uit! Maar dat is niet alles: je hoeft zo ook geen bladeren op te ruimen. En dat scheelt veel werk!

Stop geen planten in potten

Hoewel je op het eerste gezicht misschien denkt dat planten in potten een eenvoudige keuze zijn qua onderhoud, is dat niet het geval. Ze vragen vaak juist meer onderhoud dan planten die in de grond staan. De potgrond is sneller uitgedroogd, moet vaker worden bemest en je moet de planten overpotten als ze gegroeid zijn. Geen verstandig idee dus.

Grind in de tuin

Bestrating in de tuin is ook relatief eenvoudig als het op het onderhoud aankomt. En daarbij is grind beter en makkelijker dan tegels! Hier zijn verschillende redenen voor. Allereerst is onkruid bij grind niet zo vervelend als bij tegels – je hoeft niet tussen elk tegeltje te wieden. Af en toe even harken tussen het grind zou grotendeels voldoende moeten zijn om onkruid de baas te blijven. Daarnaast laat grind water van een regenbui beter door. Zo blijven regenplassen niet in je tuin staan en kies je dus voor een betere doorstroming. Belangrijk in elke tuin!

Ook interessant