Terras en oprit

Grind of kiezel in de tuin: Tips voor aankoop en aanleg

Grind of kiezel in de tuin: Tips voor aankoop en aanleg
Foto: grind.be
Een tuinpad, siertuin of parking met grind of kiezel wordt veel gezien de laatste jaren. Niet voor niets, grind is stijlvol, strak, voordelig én ook nog eens onderhoudsarm. Want, we willen geen uren bezig zijn met onkruid wieden. Een tuin vol met bloemen en groen is leuk, maar kost ook veel werk!
Liever maken we van de tuin een plek om gezellig buiten te eten, te loungen, de kinderen de ruimte te geven, een moestuintje of kruidentuintje bij te houden...kortom: relaxen!

Daarbij zien we onze tuin graag als een verlengstuk van de living of keuken, zodat we makkelijk van binnen naar buiten gaan. Een tuinpad, terras of siervlak met kiezel of siersplit past hier perfect bij!
Maar welke soorten en kleuren grind of steenslag zijn er eigenlijk?
Door heel België wordt grijze kalksteen steenslag, Ardenner split grijs, het meest gezien, aangezien dit op veel plaatsen in België gewonnen wordt. Maar er is nog meer mogelijk! Denk aan een mooie beige kiezelsteen..of een kleurige siersplit, er zijn meer mogelijkheden dan men vaak denkt!

Enkele voorbeelden van het gebruik van siergrind of siersplit in verschillende tuinstijlen:

Moderne tuin of parking


Wil je wel een grijstint, maar iets anders dan anders: neem dan een ronde siergrind met egaalgrijze kleur. De ronde vorm geeft een stijlvolle uitstraling. Voorbeelden zijn Nordic grey grind en Nero ebano grind.

Grind of kiezel in de tuin
Foto: Grind.be

Mediterrane tuin


Een mediterrane tuin met warme kleuren? Je tuin volzetten met zonminnende planten en een olijfboom (die 's winters naar binnen moeten) is niet per se nodig! Een golvend tuinpad of border met een warmkleurige kiezel erin (denk aan rood, geel of gemêleerde tinten) geeft direct een zuidelijke sfeer! Natuurlijk mogen aardewerken plantenpotten hierin ook niet ontbreken!

Grind of kiezel in de tuin
Foto's: Grind.be

Witte siertuin


Wit marmergrind is in België zeer geliefd. In de voortuin een echte eyecatcher, in de achtertuin geeft het flair en stijl aan je terras of siertuin. Ga voor de klassieke Carrara grind of voor de Crystal White grind: beiden zijn mooi sneeuwwit en hebben een ronde kiezel.

De uitstraling: ga je voor een ronde of hoekige kiezel?

De manier waaróp je grind in de tuin toepast heeft veel invloed op het eindresultaat.
Een gebroken steen (split/siersplit) geeft een robuuste uitstraling, een ronde kiezel (grind/siergrind) zorgt voor een zachtere, sierlijke look.

Tip: Werk het geheel netjes af met een tuinafboording, bijvoorbeeld van metaal. Dit maakt je tuin helemaal áf en doordat een metalen afboording doorgaans in meerdere kleuren te verkrijgen is kun je deze ook nog eens perfect laten aansluiten bij de andere kleuren in de tuin.

Grind of kiezel in de tuin
Foto: Grind.be

Ook interessant