Tuin

Verschillende manieren om bestrating te reinigen

Verschillende manieren om bestrating te reinigen
Om de bestrating in je tuin zo lang mogelijk te laten stralen is het van belang deze regelmatig te reinigen. Dit kan je zelf doen of laten doen door een hovenier. Lees hier meer over het voordeel van de verschillende manieren van het reinigen van je bestrating. Bij het reinigen van bestrating is het belangrijk dat je de juiste manier van reinigen toepast voor het soort tegel dat in je tuin ligt en het soort vuil waar je mee te maken hebt. Op basis daarvan beslis je wat de juiste manier van reinigen is, en of je dit wilt uitbesteden.

Eenvoudige reiniging

De meest eenvoudige manier om je tegels schoon te houden is het regelmatig vegen van je bestrating. Zo zorg je dat bladeren en ander vuil niet blijven liggen, en voorkom je hardnekkig vuil. Om je tegels net dat beetje extra reiniging te geven, gebruik je groene zeep of azijn, flink wat warm water en schrob je het vuil weg. Deze schoonmaakmiddelen hoeven niet meer dan een euro te kosten. Deze methode van reinigen is geschikt voor elk soort tegel. Het schrobben van grove tegels zoals betontegels en natuursteen kan met een harde borstel. Gladde tegels, zoals siertegels, maak je schoon met een zachte borstel om krassen en scheuren te voorkomen.

Verschillende manieren om bestrating te reinigen

Hardnekkig vuil

Heeft zich hardnekkig vuil of groene aanslag gevormd op je tegels? Dan zijn er speciale reinigingsmiddelen die je gebruikt om daar vanaf te komen. Deze speciale reinigingsmiddelen zijn te koop bij supermarkten met een breed assortiment en bouwmarkten. De prijs variëert tussen € 10 en € 30. Vanwege de chemische aard van veel van deze reinigingsmiddelen, moet je goed opletten dat het middel op de juiste manier gebruikt wordt. Lees de gebruiksaanwijzing om bijvoorbeeld precies te weten met hoeveel water het middel gemengd moet worden. Let daarbij vooral op het soort tegel dat je reinigt, en of het reinigingsmiddel daarvoor geschikt is. Vraag dit bij twijfel altijd na bij de bouwmarkt of een hovenier. Houd je je niet aan de richtlijnen, dan worden je tegels er niet mooier op.

Hardnekkig vuil is daarnaast te behandelen met een hogedrukreiniger, maar let op: omdat het water uit de hogedrukreiniger met veel kracht op je tegels terecht komt, kan de opperlaag beschadigen. Vooral met sierbestrating moet je hier voorzichtig mee zijn. Wanneer je tegels beschadigen worden ze poreus en vormt er juist sneller hardnekkig vuil en algen. Speciale tegels zoals sierbestrating maak je het beste schoon met een zachte borstel. Betonnen tuintegels behandel je met een harde borstel om van het vuil af te komen.

Schakel de hulp in van een hovenier

Ben je niet zeker welke reinigingsmethode het beste is voor jouw bestrating? Vraag dan advies bij een hovenier of schakel deze in voor het reinigen van je bestrating. Een hovenier weet precies welk middel het beste werkt voor welke tegels. De kosten van tuinonderhoud door een hovenier variëren tussen € 35 en € 55 per uur.

Wil je je bestrating zo lang mogelijk mooi houden? Zorg dan dat je je tegels tweewekelijks onderhoud. Opnieuw je tuin bestraten kost een stuk meer dan een bezem en de euro die je kwijt bent aan bijvoorbeeld groene zeep of azijn.

Ook interessant