Terras en oprit

Hoe verhard je een tuinpad, oprit of terras?

De tuin wordt tegenwoordig steeds meer als verlengstuk van het huis gezien. Kleiklinkers leveren een belangrijke bijdrage aan de sfeer rondom het huis. De grote diversiteit aan kleuren biedt een ongekend aantal mogelijkheden om de tuin geheel naar eigen smaak in te richten. Maar waar moet je nu allemaal aan denken bij het leggen van kleiklinkers? Hier even een overzicht van de belangrijkste aandachtspunten:

Zorg eerst voor een goede ondergrond of fundering

Hoe voorkom je dat je terras of oprit na enige tijd verzakt? Een goede ondergrond of fundering is hierbij van uiterst belang. Eerst dien je te bepalen welke fundering er precies nodig is. Dit kan je doen aan de hand van 2 belangrijke vragen.

  • Wat is de sterkte van mijn bestaande ondergrond?
    Een zwakke ondergrond heeft bijvoorbeeld een zwaardere of dikkere fundering nodig.

  • Wat is de toepassing van mijn verharding?
    Voor een oprit heb je een stevigere ondergrond nodig dan voor een tuinpad. Zo zal je voor een oprit een harde onderlaag van bijvoorbeeld grof steenpuin nodig hebben. Voor een klein tuinpad is een onderlaag van minimaal 150 mm straatzand meestal voldoende. Straatzand heeft een iets grovere korrel dan gewoon opvulzand. Je kiest best voor straatzand met een laag kalkgehalte, want zo voorkom je eventuele witte uitslag op de kleiklinkers. Op dit straatzand kan je een laag van maximaal 50 mm brekerzand (grof zand) leggen, wat dan weer voor een stabielere ondergrond zorgt.



Kies de juiste kleiklinker


100% duurzaam en natuurlijk:
HUWA kleiklinkers van Vandersanden Group zijn geproduceerd zonder kunstmatige toevoegingen. De vorm en kleur hebben daardoor een natuurlijk karakter. Met een gemiddelde levensduur van 125 jaar presteren HUWA kleiklinkers hoog op het vlak van duurzaamheid. En er is meer. Kleiklinkers zijn ook een duurzaam product als we kijken naar aspecten zoals het grondstofverbruik, de milieunormen en het hergebruik.

kleuren en kleurcombinaties:
HUWA kleiklinkers zijn door en door gekleurd en nemen in de loop der jaren zelfs in kleurintensiteit toe, wat je terras, oprit of tuinpad een mooi en tijdloos karakter geeft. Kleiklinkers zijn in tal van kleuren verkrijgbaar: rood, geel, bruin, paars, zwart, grijs... Je kan kiezen voor een uniforme kleur of eerder voor genuanceerde tinten. Door de grote diversiteit is altijd een passende kleur of combinatie te vinden.

Door verschillende kleuren kleiklinkers te gebruiken, kan je bepaalde accenten leggen in je tuin. Bijvoorbeeld in de vorm van kleurvakken, sierstroken of om aparte, gezellige hoekjes te creëren. Kleiklinkers zijn ook perfect te combineren met andere materialen, zoals natuursteen of hout.

Mét afstand de beste:
Alle HUWA-klinkers worden standaard geleverd met afstandhouders, een productontwikkeling van Vandersanden Group waarvoor een octrooi is verleend. Door de afstandhouders blijven de stenen (terwijl ze toch ‘koud’ tegen elkaar staan) 3 mm van elkaar verwijderd, waardoor ze minder beschadigd worden. De afstandhouders zorgen er ook voor dat bij het machinaal bestraten het afsplinteren beperkt blijft tot het minimum.

Kwaliteit:
De kleur en kwaliteit van de HUWA-kleiklinkers zijn bepaald door een combinatie van kleireceptuur en bakproces. In de productie gebruikt men mengsels van rivierklei, Westerwaldklei en Eifelklei. De HUWA-klinkers worden gebakken bij een temperatuur van ca. 1.150°C en voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen. Verschillende keurmerken, waaronder het Nederlandse KOMO-certificaat en de Europese CE-markering, garanderen een constante, hoge kwaliteit.

Kies het gepaste legverband

Een verharding in kleiklinkers ontleent zijn stevigheid en esthetische waarde aan de manier waarop stenen t.o.v. elkaar gerangschikt worden. Afhankelijk van het steenformaat zijn er verschillende verbanden mogelijk. De eisen die gesteld worden aan een terras of tuinpad zijn natuurlijk aanmerkelijk kleiner dan op de openbare weg, maar een oprit waar een auto over rijdt en eventueel een pad waarop gefietst wordt, vragen toch om een stevig legverband. Enkele voorbeelden van stevige legverbanden zijn een keper– en elleboogverband. Voor tuinpaden en terrassen zijn een halfsteensverband of diagonaal verband ook geschikt. Bij het leggen van de tuinklinkers is het ook belangrijk om een goede kantopsluiting te voorzien. Hierdoor voorkom je dat je klinkers gaan schuiven.



Voeg de kleiklinkers in

Als de klinkers geplaatst zijn is het tijd om ze in te voegen. Dit kan je best doen met brekerzand of basaltsplit. Brekerzand is een grof, hoekig zand dat voor een stabiele voeg zorgt. Basaltsplit kent een gradatie van 1 tot 3mm. Hierop heeft onkruid minder snel kans om te groeien. Het zand of split veeg je goed in de voegen. Veeg daarna het straatwerk schoon met een bezem en tril het straatwerk vervolgens af met een trilplaat. Deze is liefst voorzien van een teflon of rubberen zool, want dat voorkomt eventuele beschadigingen aan de klinkers. Vervolgens voeg je opnieuw in tot de voeg maximaal gevuld is en borstel je de kleiklinkers schoon.

Onderhoud is niet nodig

Kies je voor de juiste kleiklinkers op de juiste plaats met een goede verwerking, dan vragen ze nauwelijks onderhoud. HUWA kleiklinkers zijn bovendien bestand tegen weersinvloeden zoals vorst en zijn ongevoelig voor chemicaliën, olie, benzine en dooizouten. Wil je de kleiklinkers toch reinigen dan raden we het af om een hogedrukreiniger te gebruiken. Je kan ze wel borstelen. Gebruik hiervoor het liefst een bezem met zachte haren. Eventuele witte uitslag kan je verwijderen door met water te schrobben.

Wil je meer tuininspiratie opdoen? Bezoek dan de website van HUWA kleiklinkers op: www.vandersandengroup.be

Ook interessant