Tuin

Invloed van de tuin op de woningwaarde

Bied je een huis te koop aan? Dan doe je er uiteraard alles aan om je woning tegen een zo hoog mogelijke prijs te verkopen. Dat betekent dat je minpunten wegwerkt en pluspunten benadrukt. De tuin kan zowel een positieve als een negatieve invloed hebben op de woningwaarde. Of je nu een rijhuisje met een kleine voortuin of een grote villa met parktuin verkoopt: in beide gevallen kan de tuin een flinke duit toevoegen aan de geschatte woningwaarde. Een verzorgde tuin is een prima visitekaartje. Veel kopers houden van groen en zullen een mooi aangelegde en goed onderhouden tuin, hoe klein ook, als een aanzienlijke meerwaarde beschouwen.

Als je op het punt staat je woning te koop aan te bieden, doe je er dus goed aan je tuin eerst een flinke onderhoudsbeurt te geven. Zorg dat de tuin er verzorgd uitziet, al kan een beetje ‘leven’ heus geen kwaad. Denk echter niet alleen aan de esthetiek: je tuin moet ook praktisch, bruikbaar en onderhoudsvriendelijk zijn.

Ongewenste tuinen

Kan een tuin de waarde van een woning naar beneden drukken? Een woeste, slecht onderhouden tuin zal de verkoop zeker niet bevorderen. Zoals een bouwvallig huis soms minder waard is dan de waarde van de bouwgrond, is een verwilderde tuin vooral een vervelende kostenpost voor potentiële kopers.

‘Blanco’ tuin: soms ook een meerwaarde

Maar zelfs als je tuin verwilderd is, kun je je huis en tuin toch nog met een meerwaarde verkopen. Nogal wat kopers zitten er helemaal niet mee in om de tuin zelf aan te leggen en zien dat zelf als een meerwaarde. Uiteraard moet je potentiële koper dan wel de kans krijgen om de mogelijkheden van het perceel te zien. Verwijder de verwilderde planten, ploeg de aarde eens om en zaai wat gras in. Zo ziet het er toch nog verzorgd uit én zien potentiële kopers makkelijk hoe zij van de tuin iets unieks en aantrekkelijks kunnen maken.

Ook interessant