Badkamers

We douchen al 60 jaar 'handsfree'

We douchen al 60 jaar `handsfree`
Het zijn de kleine dingen die ons het leven makkelijker maken. Een van die uitvindingen die we vandaag evident vinden, maar die in de jaren vijftig voor een revolutie in de badkamer zorgden, is de douchestang. Een uitvinding van de toen 82-jarige Hans Grohe, oprichter van de sanitairspecialist Hansgrohe uit Duitsland. Een terugblik op zestig jaar handenvrij douchen.

Warm water in huis

De geschiedenis van de sanitairindustrie zit vol wonderlijke voorwerpen. Wist je dat de eerste douche een ingewikkelde buizenconstructie rondom de badkuip was? Daar staan we vandaag niet meteen meer bij stil. We vinden het vandaag maar normaal om dagelijks van een verkwikkende plensbui te kunnen genieten. Onze vaders en grootvaders vertellen er soms nog over: hoe ze zich op zaterdagavond wasten in de tobbe, met warm water vanuit een pannetje op de Leuvense stoof. Je had geluk wanneer je als eerste van de familie in het sop mocht. Na de Tweede Wereldoorlog begon er gelukkig warm water uit de kraan te komen, en een badkamer was meer en meer mensen gegund. Handsfree douchen met hansgroheDe innovaties in de sanitaire wereld volgden elkaar dan ook snel op.

Unica leidt tot nieuwe architectuur

In 1953 bedacht Hans Grohe, op 82-jarige leeftijd, de allereerste verstelbare douchestang, de Unica. Die zorgde ervoor dat de hele familie zich eindelijk handenvrij kon douchen. Doordat meer en meer mensen het plezier van de douche leerden kennen – los van het nemen van een bad – ontwikkelde zich ook een nieuwe architectuur in de badkamer; douchen gebeurde steeds vaker in een afgescheiden ruimte. Met de Unica positioneerde Hansgrohe zich als innovator van de badkamer, en het merk is blijven vernieuwen. Denk maar aan de regendouche, de waterbesparende technieken of de Select-knop, waarmee je makkelijk van straal wisselt. Allemaal uitgevonden in het Zwarte Woud. De Unica zelf is nog altijd de standaarddouchestang in het assortiment van Hansgrohe, beschikbaar in talloze varianten en twee lengtes.

Ook interessant