Interieur

EcoSmarttechnologie: Minder water, meer comfort

Wanneer u uw waterrekening van vijf jaar geleden naast die van vandaag legt, merkte u al dat die enorm gestegen is. In sommige van onze buurlanden, vooral in Luxemburg, gebeurde dat zelfs explosief. Besparen op water is dus meer dan ooit noodzaak. Maar hoe slaag je erin om minder water uit de kraan te laten komen, zonder een verlies aan comfort? Hansgrohe heeft daar een vernuftige oplossing voor : de EcoSmarttechnologie.

De mengkranen en douchekoppen met EcoSmarttechnologie van Hansgrohe bevatten een speciale perlator die in de kraanuitloop geïntegreerd zit. Die laat slechts een deel van het water door, dat ondertussen gemengd wordt met lucht. Zo komt er slechts half zo veel water uit je kraan of douchekop, maar dat merk je niet. Je blijft genieten van een volle, heerlijke waterstraal. Verder zit er in de perlator ook een precisie-O-ring van elastomeer. Deze ring verandert van vorm naargelang de veranderingen in de waterdruk. Zo blijft het waterdebiet non-stop op constant niveau. Geen verlies dus qua comfort, en geen onnodig verlies van water.

Water, een luxegoed

Hoewel onze blauwe planeet uit meer zee dan land bestaat, is drinkbaar water schaars. Van de 1,386 miljard kubieke meter water is er immers 96,5 % zout en 3,5 % zoet. Van het zoete water is slechts 0,5% geschikt als drinkwater. En deze hoeveelheid is globaal erg ongelijk verdeeld. 1,3 miljard mensen hebben geen toegang tot drinkbaar water en 2,4 miljard mensen onvoldoende hygiëne als gevolg van watergebrek. Spaarzaam omspringen met water is dus noodzakelijk. De EcoSmarttechnologie maakt het mogelijk om te genieten van een relaxerend maar tevens duurzaam douchemoment. Er wordt immers de helft minder water verbruikt, wat wel degelijk een verschil maakt.

Wist je dat?

Een normaal douchesysteem verbruikt zo’n 14,5 liter per minuut. Is je systeem uitgerust met EcoSmart van Hansgrohe dan gaat het slechts om 9 of 6 liter per minuut, afhankelijk van de douchekop.
Een normale lavabokraan verbruikt zo’n 13,5 liter per minuut. Een kraan met EcoSmart verbruikt ongeveer 5 liter per minuut.