Wat zijn architectuur spellen?

  BE   26 januari 2021 Bron: Bouw & Wonen
Wat zijn architectuur spellen?
Cities: Skylines
Er zijn vele redenen te bedenken waarom je een spel over architectuur kunt spelen. Je kunt er je brein goed mee trainen. Het vergt vaak inventieve en creatieve oplossingen en dat maakt het extra aantrekkelijk. Dit verklaart misschien wel waarom vele spellen waarin je zelf aan de slag moet vaak succesvol zijn. Het blijkt nu eenmaal leuk wanneer je zelf iets mag bouwen, ook wanneer dit digitaal gebeurd. Bovendien hebben de wereld van architectuur en die van allerlei soorten spellen vaak meer gemeen dan je denkt.

We gaan hier uitgebreid kijken naar alle overeenkomsten tussen de twee. Zo leer je op welke manieren architecten en de ontwerpers van spellen wat van elkaar kunnen leren. Daarbij gaan we verder in op de overeenkomsten tussen beide werelden. Als laatste mag een mooi lijstje met de beste spellen over architectuur uiteraard niet ontbreken. Kortom, hou jij van spellen en architectuur, of een van de twee? Dan ben je hier helemaal op de goede plaats.

Ontwerpen van spellen en architectuur

Het ontwerp is voor veel zaken van essentieel belang. DIt is immers de basis waarop later gebouwd gaat worden. En of het nu om een spel, gebouw of een website gaat, ontwerpers hebben een belangrijke taak in handen. Denk bijvoorbeeld aan het uiterlijk van een betrouwbare online casino website. Om uit te kunnen stralen naar bezoekers dat een website veilig en respectable is, maakt het uiterlijk vaak een groot verschil. Ditzelfde kunnen we eigenlijk doortrekken naar het ontwerp van spellen en architectuur. Het doel is namelijk om hiermee de juiste uitstraling te creŽren en het goede publiek te bereiken.

Wanneer we kijken naar fysieke architectuur en digitale architectuur zien we dat er een aantal overeenkomsten zijn. Maar ook dat beide soorten architecten veel van elkaar kunnen leren. Door goed naar de benadering van digitale architecten te kijken nemen sommige fysieke architecten bijvoorbeeld ideeŽn weer over. De manier van werken is echter in de basis compleet anders. En dat maakt het extra interessant.

Veel klassieke architecten zijn eraan gewend dat veel dingen hetzelfde moeten zijn. Zo zijn kantoren op iedere verdieping hetzelfde ingericht. Of zien nieuwbouwwijken er op een bepaalde manier uit. Digitale architecten werken heel anders, die hebben eigenlijk een eindeloze wereld met mogelijkheden. Ze beginnen eerste met schetsen en pas daarna worden hun ideeŽn als het ware tot leven gebracht. Voor veel fysieke architecten is het fascinerend om hier verder op in te gaan.

Bekende architectuur spellen

Iedereen houdt van videospellen en het spelen hiervan. De soorten spellen waarbij je zelf huizen of een hele eigen wereld kunt bouwen doen het al tijden goed. Dit geldt voor alle mensen die het alleen voor de lol spelen, maar ook voor architecten. Sterker nog, deze gebruiken het soms zelfs om er iets van te kunnen leren.

Bepaalde architectuur spellen kunnen als prima inspiratie fungeren. Ze helpen om wat ruimer te denken en op ideeŽn te komen die je anders niet zo snel te binnen waren geschoten. Als dat alles dan ook nog spelenderwijs kan, dan is dat eigenlijk nog mooier. Het is mogelijk om door middel van simulaties allerlei verschillende ontwerp technieken toe te passen. Daarmee kun je in bepaalde spellen een hele eigen wijk of stad ontwerpen. Dit maakt architectuur spellen het ideale podium om zoveel mogelijk te experimenteren. Daarbij zitten de meeste dergelijke spellen vol van uitdaging.

Niet digitale architectuur spellen

Naast alle digitale opties zijn er natuurlijk ook andere mogelijkheden. Zeker wanneer je wat meer tijd thuis hebt te besteden is dit ideaal voor iedereen die van architectuur houdt. Er zijn verschillende bordspellen die er speciaal op zijn gericht allerlei zaken te bouwen. Nog leuker is het dat je deze met de hele familie of ander gezelschap kunt spelen. Zie het lijst hieronder ter inspiratie:

  • Cities Skylines
  • Big City
  • Expancity

Van deze drie is Big City waarschijnlijk het meest bekend. Het is reeds meer dan twintig jaar oud. Dat maakt het dan ook een echte klassieker onder de bordspellen over architectuur. In de loop der jaren heeft het toch altijd een groot publiek weten te boeien, wat nog altijd het geval is. Expancity is iets nieuwer en werd pas in 2018 uitgebracht. Leuk aan dit spel is dat je niet alleen aan je gebouwen maar ook de directe omgeving moet denken om succes te hebben. Het sinds kort uitgebrachte Cities Skylines is het nieuwste spel. Wat dit vooral leuk maakt is dat je samen moet spelen en niet tegen elkaar.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo