Club Brugge krijgt een nieuw stadion met originele en innovatieve architectuur

  BE   30 september 2020 Bron: Bereal
Club Brugge krijgt een nieuw stadion met originele en innovatieve architectuur
Club Brugge KV - Bruges. SCAU architecture & B2Ai architects. Perspecteur Luxigon
De groepering van Alheembouw en Cordeel, geassocieerd met de architectenbureaus SCAU en B2Ai, de structureel ingenieurs van Bollinger+Grohmann en de technische studiebureaus Istema en HQE SuReal, is aangewezen als kandidaat bij de wedstrijd voor het nieuwe stadion van Club Brugge.

Onlangs maakte Club Brugge het ambitieuze project bekend voor zijn nieuwe stadion, dat er in 2023 komt. Het nieuwe stadion verrijst op de locatie van het huidige Jan Breydelstadion (29.000 plaatsen) en telt 40.000 plaatsen, maar is toch compacter. Het wordt gebouwd in de wijk Sint-Andries, in het hart van een nieuw park (onlangs voorgesteld door Bart Verhaeghe, voorzitter van de club). Een van de vele hoogtepunten zijn de tribunes met een helling van bijna 35 graden. Zo hoeft de 'spionkop' niets van de wedstrijd te missen.

Nieuw stadion voor Club Brugge
Club Brugge KV - Bruges. SCAU architecture & B2Ai architects. Perspecteur Luxigon

Maar wat dit project echt uniek maakt, is de manier waarop het twee belangrijke uitdagingen aanpakt: een stadion bouwen dat bij alle supporters een ijzersterk clubgevoel oproept, dat plaats biedt aan grote, luide menigtes én dit alles doet zonder de rust in de woonwijk te verstoren, zodat de buurtbewoners van hun rustige omgeving kunnen blijven genieten.

“We hebben goed nagedacht over het tijdelijke en ruimtelijke verband van het geheel – het park en het stadion, dus. Het is meer een 'scène' dan een masterplan. Hiermee willen we iedereen tevreden stellen: voor de buurtbewoners beperken we de visuele en de geluidsimpact door het stadion in het park te laten opgaan. En voor de supporters creëren we een aankomstervaring die meteen voor sfeer en een zinderend, spannend gevoel zorgt.”
Mathieu Cabannes, vennoot bij SCAU architecture & Xavier Callens, B2Ai Architecten

Nieuw stadion voor Club Brugge
Club Brugge KV - Bruges. SCAU architecture & B2Ai architects. Perspecteur Luxigon

Eerste Belgische stadion met drukring

Het nieuwe stadion is voorzien van allerlei geavanceerde technologieën en architecturale hoogstandjes, maar een van de meest opvallende elementen is de ringstructuur die het dak draagt. Het stadion wordt zo het eerste in België met een drukring in het dak en een trekring erbuiten. Deze structuur, die helemaal anders is dan bij een traditioneel stadion, biedt het dak de nodige ondersteuning. Dankzij deze techniek kan de nokhoogte van het dak worden verlaagd. Zo past het nieuwe stadion mooier in de omgeving en vormt het dak een visuele meerwaarde én een echte blikvanger voor de toeschouwers.

“Dankzij de holistische aanpak van de architecten zijn we erin geslaagd de structuur van het stadion ten dienste van de architectuur te stellen. De structuur beperkt de architecturale mogelijkheden niet. Met behulp van de nieuwste 3D-berekeningstechnologie konden we in een recordtijd van amper twee maanden een antwoord bieden op de verwachtingen van de gebruikers, de bouwfirma en de architecten door meerdere hypotheses tegelijkertijd te testen. De oplossing die we hebben gekozen, heeft een 'komeffect': de lagere dakrand zorgt voor een mooie, homogene structuur.”
Klaas De Rycke, vennoot bij Bollinger+Grohmann, directeur van de bureaus in Parijs/Brussel én geboren en getogen Bruggeling

“De dakrand zo laag mogelijk houden, vanuit dat principe zijn we vertrokken. Zo zijn we bij het concept van de drukring beland: een structurele lijn die boven de toeschouwers zweeft en die het oog naar het veld leidt. De structuur draagt bij aan de ervaring en zorgt voor nog meer sfeer in de 'kom' van het stadion.”
Kenny Verbeeck, zaakvoerder Bollinger+Grohmann Brussel

“Het stadion werd op een plint van 6 meter hoog geplaatst. Op deze manier konden we een tweede schaalverkleining doorvoeren en het bouwwerk naadloos in de omgeving laten passen. Ook door de hoeken van het stadion af te ronden, verzachten we de visuele impact. Zo ontstaat een stadion dat in de smaak valt bij de voetballiefhebbers én rekening houdt met de buurtbewoners.”
Mathieu Cabannes, vennoot bij SCAU architecture & Xavier Callens, B2Ai Architecten

Deze technologische krachttoer heeft nog een verrassend element: de videoschermen die boven het veld zijn geplaatst. In heel Europa beschikken maar enkele stadions over zo'n systeem, zoals dat van Frankfurt.

Nieuw stadion voor Club Brugge
Club Brugge KV - Bruges. SCAU architecture & B2Ai architects. Perspecteur Luxigon

Een uniek team

Al even opvallend aan het totale plaatje is de samenwerking tussen het gerenommeerde Parijse bureau SCAU architecture, het Belgische architectenbureau B2Ai en het van oorsprong Duitse ingenieursbureau Bollinger+Grohmann.

“Dat we samen met SCAU architecture aan dit project kunnen werken, maakt dat we onze expertise kunnen uitbreiden en kunnen leren van elkaars visie. Wij hebben ervaring met grootschalige projecten in de regio, SCAU heeft al eerder stadions gebouwd. Dit is voor ons een van de belangrijkste projecten waar we de komende jaren aan zullen werken en dan is zo’n partner met internationale ervaring een absolute meerwaarde.”
Xavier Callens, B2Ai Architecten

“We voeren al jarenlang onderzoek naar de rol van sport en spel in de stad (het Stade de France, het Stade Vélodrome in Marseille, het Stade Bauer in Saint-Ouen, de Aréna Porte de la Chapelle in Parijs …), de symbolische kracht van het speelveld en de evolutie van de relatie tussen sportvoorzieningen en de openbare ruimte. Omdat contouren (die het gebied afbakenen zonder het echt van de omgeving te scheiden) hierbij een belangrijke rol spelen en het een element is dat de gemeenschap bij elkaar brengt, zijn we ervan overtuigd dat het spel een sterke schakel kan zijn in de globale aanpak van de stad.”
Mathieu Cabannes, vennoot bij SCAU architecture

Nieuw stadion voor Club Brugge
Club Brugge KV - Bruges. SCAU architecture & B2Ai architects. Perspecteur Plomp

“Zelfs wanneer het stadion 'slaapt', blijft het er levend uitzien. Rond de zuilengalerij zit een membraan dat de twee doelstellingen van het project verwezenlijkt: het geeft de evenementen in en rond het stadion een uitzonderlijke uitstraling en het wekt een gevoel van zachtheid op. Het zorgt ervoor dat het stadion in de wijk en het park 'vervaagt', zodat het niet opvalt voor de buurtbewoners. Het membraan is doorzichtig genoeg om duidelijk te maken dat het stadion binennin leeft, maar ook mysterieus genoeg om niet alles in één oogopslag te onthullen. De structuur werkt als een filter: niet alleen visueel, maar ook voor de weersomstandigheden, het geluid ... Het verfijnde uiterlijk doet denken aan Brugse kant, en de ambiguïteit van het materiaal staat in contrast met de typische, stevige visuele taal die de andere elementen van het stadion spreken.”
Mathieu Cabannes, vennoot bij SCAU architecture & Xavier Callens, B2Ai Architecten

Nieuw stadion voor Club Brugge
Club Brugge KV - Bruges. SCAU architecture & B2Ai architects. Perspecteur Luxigon

Programma: stadion met 40.000 plaatsen
Opdrachtgever: Club Brugge KV
Oppervlakte: 80.000 m²
Opdracht: ontwerp-bouw
Status: wedstrijd 2020, groepering aangewezen als preferentiële inschrijver. Onderzoek lopend. Bouw gepland in 2022-2023.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo