Een zomerse jas voor de Amsterdam ArenA

  NL   11 juni 2018 Bron: TeamLewis
Een zomerse jas voor de Amsterdam ArenA
De Amsterdam ArenA heeft een grootscheepse ‘upgrade’ gekregen. Sinds kort is de eyecatcher van dit multifuncionele stadion de nieuwe gevel van Serge Ferrari. De nieuwe gevel beschermt de ArenA tegen de zon en vermindert de warmte in het gebouw tot 81%.

Serge Ferrari is wereldleider in flexibele composietmateriaaltechnologie en werkt mee aan steeds vernieuwende projecten, zoals de nieuwe gevel bij de Amsterdam ArenA. Een volledige ArenA - met een capaciteit van 54.000 zitplaatsen – voorzien van zonnewering die praktisch is en waarmee de esthetiek van de gevels niet verloren gaat, is een bijzondere opdracht. Bij het ontwerp hielden ze rekening met het huidige aanzicht van het gebouw, waardoor de vormen enkel versterkt worden. Serge Ferrari realiseerde dit project in samenwerking met Poly-Ned.

Bescherming tegen zon en warmte

Om de volledige ArenA te voorzien van gaasweefsels, zijn er verschillende fases ingepland om het gebouw stap per stap te beschermen tegen de zon. In april 2018 werd de eerste fase van de verbouwing aan de oostzijde afgerond. Serge Ferrari heeft de buitengevel van de ArenA voorzien van circa 900m2 gaasweefsel van type Frontside View 381. In totaal werden er 19 stroken gaasweefsel geplaatst van zo’n vier meter breed in verschillende hoogtes met lengtes tot liefst 12 meter.

Frontside View 381 is een gaas voor textiele façades dat ontworpen is om het zicht van binnen naar buiten te behouden. In nieuwbouw- en renovatieprojecten vermindert het de warmte in het gebouw tot wel 81%, afhankelijk van de kleuren van het gaas. Daarnaast is het duurzaam en bestand tegen de gevolgen van weersinvloeden zoals wind, hagel en zonnestraling.

Kleur en zicht behouden

De architect koos voor de gaasweefsels de kleur “Beaten Metal”, omdat die aanleunt bij de originele kleuren van de ArenA. Het materiaal verschilt in de voor-en achterzijde van kleur. In dit project is de aluminiumkleur naar de gevel toe gemonteerd en de donkergrijze kleur naar de buitenkant. Dit zorgt voor een mooie strakke geveluitstraling aan de buitenkant en dankzij de open structuur van het textiel wordt het zicht niet belemmerd.

Nu de eerste fase is afgerond, staan er twee volgende fases op de planning. In de toekomst zullen er nog zeker twee gevels bekleed worden met het gaasweefsel van Serge Ferrari door Poly-Ned.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Hypotheek.be
  • Loxone
  • bouwinfo