Nieuwbouw

Welk gevelmateriaal kiezen?

Men zegt weleens dat de Belgen geboren worden een baksteen in de maag, waarmee men bedoelt dat we met z’n allen dromen van een eigen huis. Dat de uitdrukking melding maakt van een baksteen is uiteraard geen toeval. Bouwen doen we nog altijd voornamelijk met bakstenen. Toch is gevelsteen lang niet de enige soort gevelbekleding in ons landje. Ontdek in dit artikel al je opties qua gevelmaterialen.

Soorten gevelbekleding

  • Gevelsteen is de populairste optie. Tegenwoordig bouwt men huizen in snelbouwsteen – of met een andere bouwmethode – en trekt men vervolgens een siergevel op rond het huis, vaak in stijlvolle baksteen. Wist je dat je met rode gevelsteen niet alleen voor een heel traditionele stijl kunt gaan, maar dat het ook prachtig is voor een moderne designwoning?
  • Crepi is een mengsel op basis van cement. Als gevelbekleding levert het een effen vlak op, met een grove of fijne textuur. De talloze mogelijkheden qua stijl en kleur zijn een troef, terwijl groene of zwarte aanslag een bekend nadeel vormt.
  • Houten gevelbekleding wordt vaak gebruikt om een deel van de gevel vorm te geven. Hout ziet er naturel en charmant uit, maar vergt behoorlijk wat onderhoud. Bovendien verkleurt het materiaal gegarandeerd, wat de ene vreselijk vindt en de andere net prachtig.
  • Gevelbekleding in leien werd vroeger vaak aangebracht om gesloten gevels af te schermen, maar zie je nu opduiken als een esthetische optie. Gevelleien ogen erg clean en modern.

Nieuwe gevelmaterialen

Daar houdt het echter niet op. De laatste decennia zijn er tientallen nieuwe opties op de markt gekomen om gevels stijlvol te bekleden. Om er drie te noemen:
  • Een groengevel is het equivalent van een groendak voor je woningfaçade. Ofwel wordt er gebruikgemaakt van klimplanten zoals klimop die zich een weg naar boven banen (de traditionele groengevel), ofwel worden plantenbakken tegen de gevel geïnstalleerd (de nieuwe optie, een echte verticale tuin).
  • Kunststof gevelbekleding bestaat uit planken of panelen uit een bepaald plastic, zoals pvc. De meeste mensen kiezen voor kunststof omdat het lang meegaat en geen onderhoud vergt. Het kan er trouwens net zo uitzien als hout, wat mooi is meegenomen.
  • Beton is een populaire keuze voor liefhebbers van het modernisme. Architectonisch sierbeton haal je natuurlijk niet zomaar in de doe-het-zelfzaak, maar het biedt wel eindeloos veel mogelijkheden voor de personalisering van je gevel.

Ook interessant