Nieuwbouw

Pro’s en contra’s van gevelbekleding in hout

Waarom kiezen we wel of niet voor een houten gevel? De laatste jaren is de interesse in houten gevelbekleding sterk toegenomen. Dat gevelbekleding in hout een natuurlijke uitstraling heeft, is wellicht dé reden achter deze heropleving. Maar hout als gevelmateriaal heeft ook enkele nadelen. Hier lijsten we alvast de voor- én nadelen op.

Voordelen van hout

Hout is een natuurproduct met een natuurlijke en authentieke uitstraling.
Hout is bovendien een natuurlijk en hernieuwbaar materiaal. Als je kiest voor lokaal hout van een duurzame bron, kun je de ecologische voetafdruk van je woning verkleinen.
Hout isoleert goed en houdt de warmte in je woning.
Hout uit hoge duurzaamheidsklassen, zoals lariks en beuk, is heel goed bestand tegen de weersomstandigheden.
Hout is veelzijdig en past zowel bij klassieke en landelijke woningen als bij moderne huizen. De laatste jaren kiezen almaar meer opdrachtgevers voor een gedeeltelijke bekleding met houten panelen of latten, bijvoorbeeld voor een inpandig terras of rond de voordeur. Dat oogt nu eenmaal erg mooi en verzorgd.
Zowel naturel hout als geverfde houten platen behoren tot de mogelijkheden.
Gevelbekleding in hout is door die eigenschappen geschikt voor gevelrenovaties.

Nadelen van gevelbekleding in hout

Een houten gevel verkleurt onder invloed van de zon en het natte weer in België. Dat het hout vergrijst, behoort tot de charme van dit materiaal, maar een ongelijke verkleuring met donkere vlekken vinden maar weinig mensen mooi. Zeker waar er regenwater over de gevel loopt, bijvoorbeeld aan de hoeken van de ramen, ontstaan er vaak zwarte of groene vlekken.
Hout is eveneens gevoelig voor luchtvervuiling. In de stad en in de buurt van drukke wegen zal hout sneller vuil worden.
Hout vergt daarom onderhoud. Gevelbekleding in hout heeft regelmatiger en intensiever onderhoud nodig dan een gewone stenen gevel. Zo moet je hout behandelen tegen oppervlaktescheurtjes.

Ook interessant