Verwarming & Sanitair

Wat te doen bij een verstopte afvoer

Wat te doen bij een verstopte afvoer
Alle huizen in Nederland zijn aangesloten op de riolering. Hier komt alles wat met water te maken heeft op uit. Dat geldt dus voor het toilet en voor bijvoorbeeld het doucheputje, water in de wastafel en alles wat er met water verdwijnt door het gootsteenputje. Niet alleen water wordt op deze manier afgevoerd. Zeepresten, haren, vuil en vet gaan geregeld mee door deze putjes, waardoor er een verstopping kan ontstaan. Veel verstopping kun je gemakkelijk zelf verhelpen, als je het maar op de juiste wijze doet.

Mogelijke oorzaken verstopte afvoer

Is je afvoer verstopt in Nijmegen? Dat kan verschillende oorzaken hebben. Uiteraard is dit afhankelijk van de plek in huis. Zo kan een verstopte afvoer in de badkamer veroorzaakt worden door haren en zeepresten. Dit geldt zowel voor douche, bad als wastafel. Zeepresten in de wasmachine kunnen net zo goed voor een verstopping zorgen. In de keuken zien we vooral dat een verstopping kan ontstaan door vet en voedselresten die achterblijven in de afvoerleidingen van de gootsteen én van de vaatwasmachine. Een toilet kan overigens weer verstopt raken door het gebruik van een teveel aan toiletpapier of door het doorspoelen van producten voor dameshygiëne en schoonmaakdoekjes. Vreemde voorwerpen die niet thuis horen in de afvoer kunnen tevens een verstopping veroorzaken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kleine voorwerpen, zoals een lepeltje, speelgoed, sieraden, wattenstaafjes of tandenstokers.

Water blijft staan

Een verstopte afvoer kondigt zich altijd aan door middel van wateroverlast. De gootsteen of wastafel lopen bijvoorbeeld niet leeg door het putje, alsof de stop het water tegenhoudt. Bij de douche merk je al snel dat je in een stijgende plas water blijft staan en bij het toilet loopt het water niet weg en soms zelfs over de pot heen. Loopt water niet of nauwelijks weg, dan heb je al te maken met een flinke verstopping in de afvoerleidingen. Let daarom goed op of water netjes doorloopt als de kraan weer uit is. Maar let daarnaast tevens op de geur die uit het putje komt. Een verstopping kan namelijk een onaangename geur verspreiden, nog voordat het water daadwerkelijk blijft staan. Hoe eerder je overigens bij een verstopping bent, des te makkelijker is het te verhelpen.

Verstoppingen voorkomen

Het is mogelijk om een verstopping te voorkomen. Bijvoorbeeld door na het douchen meteen het putje schoon te maken. Spoel geen vet en voedselresten door de gootsteen in de keuken en gebruik niet te veel toiletpapier. Dat laatste is natuurlijk niet altijd te voorkomen. Wel kun je een speciaal afvalbakje bij het toilet plaatsen voor bijvoorbeeld vochtige doekjes, maandverband en kartonnen wc-rolletjes, zodat deze niet in het toilet belanden. Maak geregeld wastafel, gootsteen, douche, bad en toilet schoon met een mild reinigingsmiddel en vang met een afvoerzeefje vuil en resten op. Dat maakt wel zo makkelijk schoon.

Verstoppingen behandelen

Is er toch een verstopping ontstaan? Gebruik dan geen chemische ontstoppers of metalen haken en draden. Dit kan namelijk de leidingen beschadigen en dat kan op den duur voor andere problemen zorgen. Wat je wel kan doen is pompen met een ontstopper. Een rubberen ontstopper kan effectief zijn bij het verwijderen van kleine verstoppingen. Plaats de rubberen plopper in (het liefst) ondiep water geheel over de afvoer en beweeg deze op en neer. De zuigkracht die in de leidingen ontstaat, kan er voor zorgen dat de verstopping losraakt. Het is overigens aan te raden om de opening van de overloop van de gootsteen of wastafel ook dicht te houden. Bijvoorbeeld met een spons. Je kan daarnaast een milieuvriendelijke reinigingsgel gebruiken die de verstopping oplost. Heb je te maken met een hardnekkige verstopping, dan kan deze doorgeduwd zijn of op een meer onbereikbare plek zitten. Je kan dan beter de gootsteen laten ontstoppen in Nijmegen en omstreken door een professional. Dat is beter voor het behoud van de leidingen en je bent snel van de verstopping af.

Professionele hulp bij verstoppingen

Of het nu gaat om de keuken of de badkamer, bij een verstopping is het aan te raden om professionele hulp in te schakelen. Natuurlijk kun je met huis-, tuin- en keukenmiddeltjes en een ontstopper plopper proberen om een kleine verstopping te behandelen, maar in veel gevallen maak je het eigenlijk erger, doordat de opstopping naar beneden door de leidingen wordt geduwd. Wacht daarom niet te lang en bel een professional in Nijmegen en omstreken om je van de verstopping af te helpen. Zo kun je snel weer lekker aan de slag in de keuken en genieten van je badkamer.

Ook interessant