Wasbak verstopping voorkomen en aanpakken

Bron: Bouw & Wonen
Wasbak verstopping voorkomen en aanpakken
Een verstopte wasbak is erg vervelend. Gelukkig zijn er diverse manieren om verstopping te voorkomen en (als het dan toch te laat is) het goed op te lossen. Met gebruik van de onderstaande tips komt het zeker goed!

Tip 1. Gebruik een goede afvoerstop

Maak altijd gebruik van een gootsteenstop of wastafelstop met zeefje/filter. Hierdoor kan vuil en haar minder snel de afvoer instromen. Vergeet niet om de wasbakfilter regelmatig schoon te maken. Anders kan er geen water meer doorheen stromen en loopt de wasbak snel vol.

Tip 2. Controleer de conditie van de afvoer

Zeker als jouw wasbak al wat ouder is, is het verstandig om de zwanenhals (sifon) en de afvoer te controleren. Zijn er scheurtjes, deuken of verzakkingen zichtbaar? Dan kan dat veel problemen veroorzaken – waaronder verstopping of lekkage. Soms is het mogelijk om een afvoer zelf te vervangen. Bijvoorbeeld met gebruik van een pvc buis. Verdiep je wel even in de pvc buis maten en kies een passend formaat. Voor standaard wastafels/wasbakken zijn pvc buizen van 40 of 50 mm meestal een goede keuze. Voor een toiletfontein heb je wellicht een kleinere maat nodig (32 of 40 mm) en voor de afvoer van een keukengootsteen een grotere maat van 60 of 75 mm.

Tip 3. Spoel regelmatig met warm/heet water

Spoel de wasbak regelmatig na met warm of heet water. Dit laat zeepresten goed oplossen en beter wegspoelen. Het is een gemakkelijke manier om verstopping te voorkomen.

Tip 4. Gebruik geen chemicaliën

Als er dan toch een verstopping is ontstaan, is het beter om géén chemische ontstoppingsmiddelen te gebruiken. Dit kan de pvc buis van de afvoer flink beschadigen. Daarnaast zijn dit soort middelen erg slecht voor het milieu. Een effectief, veilig en milieuvriendelijker alternatief is een mengsel van soda en azijn. Let wel op: dit mengsel kan flink gaan schuimen en bruisen. Zorg ervoor dat je het niet in je ogen krijgt. Laat het mengsel een tijdje inwerken en spoel het na met minimaal een liter kokend water.

Tip 5. Pak een ouderwetse ontstopper

Ook met een ouderwetse plopper kun je verstopping oplossen. Houd het rubber van de ontstopper eerst onder warm water. Zo wordt het rubber wat soepeler en gaat het ontstoppen gemakkelijker.

Tip 6. Pas op met ontstoppingsveren

Als het nog steeds niet is opgelost, kun je er een ontstoppingsveer bij pakken. Gebruik dit als laatste redmiddel en wees vooral erg voorzichtig. Wanneer je te veel druk zet en de veer uitschiet, kun je de afvoerleiding erg beschadigen.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo