Gootsteen verstopt? Zo voorkom én verhelp je het!

Bron: Bouw & Wonen
Gootsteen verstopt? Zo voorkom én verhelp je het!
Op een verstopte gootsteen zit je natuurlijk nooit te wachten. Daarom kun je het maar beter zo veel mogelijk proberen te voorkomen. Maar ja, dat is natuurlijk altijd achteraf. Is het al te laat? Dan kun je het volgende doen:

De oorzaak van een verstopte gootsteen

Als het water niet of heel langzaam wegloopt en het stinkt is het duidelijk: er is sprake van een verstopte gootsteen. Dit is niet alleen erg onpraktisch, het kan ook nog eens schimmel en ongedierte aantrekken wat nadelige gevolgen voor je gezondheid kan hebben. Een verstopping van de gootsteen kan verschillende oorzaken hebben.

1. Etensresten

Kruimels, stukjes eierschillen, yoghurt, pitjes… Het lijkt zo onschuldig als het in de gootsteen ligt, omdat het kleine hoeveelheden zijn. Maar wanneer dit door de gootsteen spoelt kan het blijven hangen en zich ophopen, waardoor de verstopping ontstaat. Vooral in combinatie met olie of zeep.

2. Zeepresten

In tegenstelling tot etensresten is het bij zeep juist wel de bedoeling dat het door de gootsteen loopt. Toch kan het evengoed zorgen voor een verstopping. Dit komt namelijk omdat zeep van nature erg kleverig is. Wanneer je het met voldoende water wegspoelt is er niks aan de hand, maar wanneer het onverdund door de afvoer loopt blijft het aan de wanden en afvoer plakken waardoor er – met name in combinatie met ander vuil – een verstopping ontstaat.

3. Vet en olie

Het lijkt misschien geen probleem om even het overtollige vet uit je braad- of koekenpan in de gootsteen te gieten, maar zodra dit stolt vormt dit een groot probleem. Vooral in combinatie met haren en etensresten is je afvoer in no-time dichtgeslibd.

4. Haren

We noemden het hierboven al, maar haren zijn ook niet fijn voor je afvoer. Ze vormen namelijk al snel een haarbal in je afvoer, in combinatie met al het eerdergenoemde afval. Voortaan dus maar even je haren vastdoen als je gaat afwassen!

Nu je weet waar verstoppingen vandaan komen is het voor de volgende keer een stuk gemakkelijker om het te voorkomen.

Gootsteen ontstoppen

Plopper

Ten eerste kun je met een plopper proberen het vuil los te pompen. Hierbij moet je zorgen dat er een laagje water in de gootsteen staat en dat alle afvoerputjes zijn afgedekt. Door vervolgens de plopper op de afvoer te zetten en duwende en trekkende bewegingen te maken zuigt de afvoer vacuüm en kan het vuil los komen.

Zwanenhals losmaken

Wanneer de bovenstaande methode het probleem nog niet voldoende heeft verholpen kun je de zwanenhals losdraaien. Zorg er voor dat je hier eerst een emmer onder zet voordat je de ring losdraait. Zo kun je het water netjes opvangen. Wanneer de zwanenhals los is kun je deze schoonmaken en ontdoen van het vuil.

Let er bij het vastmaken wel goed op dat je alle anti-lek ringen weer goed terugplaatst!

Onstoppingsmiddelen

Heeft ook dit niet volledig geholpen, dan kun je ervoor kiezen om ontstoppingsmiddelen te gebruiken. Deze zijn zeer effectief voor verstoppingen, maar kun je beter niet al te vaak gebruiken omdat ze je afvoer kunnen aantasten. Vandaar dat we altijd aanraden eerst de bovenstaande methodes toe te passen.

Schimmel in de keuken?

Is er door de verstopping schimmel ontstaan in je keuken? Dan is het ook belangrijk om de schimmel te verwijderen. Doe dit vooral tijdig, om je keuken en je gezondheid te beschermen.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo