7 gouden regels voor een hygiŽnische keuken

Bron: Voorlichtingsburo Wonen
7 gouden regels voor een hygiŽnische keuken
Het belang van goede hygiŽne staat nu meer dan ooit op ons netvlies gebrand. Zeeppompjes worden massaal ingeslagen, voorschriften van het RIVM op de voet gevolgd, en YouTube filmpjes over handen wassen zijn nog nooit zo populair geweest. De keuken is ťťn van die plekken waar we onze handen wassen. Maar dat niet alleen, het is ook de plek waar we onze maaltijden bereiden. Twee goede redenen om juist nu extra aandacht te besteden aan deze 7 gouden regels voor een hygiŽnische keuken.

1. Was zorgvuldig je handen

Via de handen kun je makkelijk ziekteverwekkers verspreiden. Door regelmatig je handen te wassen met water en zeep, verklein je de kans dat je zelf of iemand in je omgeving ziek wordt. Het advies is om je handen ongeveer twintig seconden met zeep te wassen en je handen daarna goed af te drogen aan een schone doek of keukenrol.

2. Neem regelmatig het keukenblad af

Het keukenblad afnemen na elk gebruik is een van de makkelijkste (en belangrijkste) regels voor keukenhygiŽne. Je houdt je keuken zo niet alleen schoon en netjes, maar gaat ook de verspreiding van ziektekiemen tegen. Wees ervan bewust dat sommige virussen in ideale omstandigheden gemiddeld zoín drie uur kunnen overleven.

3. Voedsel hygiŽne: voorkom kruisbesmetting

Als je rauwe producten snijdt, zoals kipfilet of vis, gebruik dan dezelfde snijplank niet voor je groente. Gebruik het liefst verschillende snijplanken of maak de snijplank eerst goed schoon. Bijvoorbeeld door deze snel te ontsmetten met kokend water uit de kokend waterkraan. Zo voorkom je kruisbesmetting waarbij bacteriŽn van het ene product overgaan op het andere product.

7 gouden regels voor een hygiŽnische keuken

4. Wissel elke dag je vaatdoeken en theedoeken

Wissel elke dag je vaat- en theedoeken. Deze doeken zitten namelijk ook vol bacteriŽn. Zeker als je het met hele gezin meerdere keren gebruikt. Zorg daarom altijd voor een schone doek en was ze op 60 graden waardoor alle bacteriŽn worden gedood. Maak de keuken ook nooit schoon met een gebruikte vaatdoek (of spons) want zo verspreid je bacteriŽn.

5. Houd je koelkast schoon

Om bacterievorming tegen te gaan, is het verstandig om regelmatig je koelkast te reinigen. Dat hoeft echt niet iedere week, maar reinig wel regelmatig even de groentela. Bijvoorbeeld als je deze met nieuwe boodschappen wilt aanvullen. Eens per maand moet je de koelkast grondig reinigen.

6. Maak je spoelbak en keukenkraan schoon

De spoelbak (of gootsteen) en keukenkraan gebruik je de hele dag door, dus deze zit al snel onder het vuil met de bijbehorende ziektekiemen. Je kunt dit makkelijk voorkomen door de gootsteen en keukenkraan elke dag schoon te maken. Veeg tussendoor spatten water weg met een stuk keukenpapier of met de vaatdoek Ė vooral bij de voet want daar ontstaan snel vervelende kalkvlekken. Zo blijft je spoelbak en kraan stralend schoon.

7. Onderhoud je keukenblad

Dit zijn slechts enkele tips voor het dagelijks hygiŽnisch onderhoud van je keuken. Maar wist je dat niet elk keukenblad dezelfde schoonmaakvoorschriften heeft? Een massief houten keukenblad vraagt om een andere schoonmaakroutine dan een kunststof werkblad. Kijk voor specifieke tips op de kennisbank van Dekker Zevenhuizen.

HygiŽnisch werken in een schone keuken beschermt jou en je gezin tegen voedselvergiftiging en ziektes. Deze lijst van 7 gouden regels voor een hygiŽnische keuken zorgt ervoor dat je precies weet waar je op moet letten voor goede voedselhygiŽne.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo