Interieur

Vijf praktische tips om je huishoudelijke apparaten klaar te maken voor de zomer

Vijf praktische tips om je huishoudelijke apparaten klaar te maken voor de zomer
We blijven nog een tijdje zoveel mogelijk thuis, geen beter moment om te beginnen aan je jaarlijkse lenteschoonmaak of om extra op te ruimen. Vergeet echter niet je partners in crime – je huishoudelijke apparaten – een onderhoudsbeurt te geven. Met deze vijf praktische tips zijn ook je wasmachine, vaatwasser, koelkast, oven en stofzuiger klaar voor de zomer.

1. Wasmachine: draai een kookwas, reinig de pompfilter en verlucht

Aangezien kledij vaak wordt gewassen op lage temperaturen en met korte programma’s, blijven er soms stukjes vuil en wasmiddelresten achter. Eén keer per maand een kookwas insteken – zonder was en mét soda – biedt hier soelaas. Je reinigt ook best regelmatig de pompfilter door die af te spoelen onder stromend water. Verlucht je machine door na een wasbeurt de deur van de trommel en het zeepbakje een tijdje open te laten staan, of zet het klepje van de Samsung AddWash open. Je wasmachine zal je dankbaar zijn.

Wist je trouwens dat de was doen nog steeds een ‘vrouwentaak’ is? Amper 26% van de mannen weet anno 2020 van wanten met de wasmachine, tegenover 82% van de vrouwen*.

2. Laat je vaat een halfuur afkoelen

Je vaatwasser draait ongetwijfeld overuren nu je een pak meer maaltijden aan je keukentafel eet, en met meer gezinsleden dan anders. Sporadisch de filter van je vaatwasser reinigen en het toestel zichzelf laten schoonmaken door het leeg te laten draaien is daarom aangeraden. Om te vermijden dat de afvoer verstopt, spoel je borden met veel etensresten best even onder de kraan af voor je ze in de vaatwasser steekt. Wacht bovendien een halfuur met je vaatwasser open te zetten na zijn beurt; de warmte die vrijkomt kan schadelijk zijn voor keukenmaterialen boven je machine zoals het werkblad.

3. Zet je koelkasttemperatuur op 4°C voor langer versere producten

Ongetwijfeld muziek in je oren: naar je koelkast hoef je amper om te kijken. Eén keer om de 6 maanden je losstaande koelkast naar voor brengen om achteraan te stofzuigen en het ventilatierooster stofvrij maken is voldoende.

Wist-je-datje: je producten blijven langer vers als je de temperatuur in je koelkast op 4°C plaatst. Vier Belgen op tien sorteren nu al hun koelkast volgens houdbaarheidsdatum*.

Daarnaast is een indeling per type product handig om in één oogopslag te zien welke charcuterie en dergelijke je (nodig) hebt. Ideaal om verspilling tegen te gaan ook, aangezien 30% van onze landgenoten toegeeft te veel voedsel moeten weggooien*. Je boodschappenlijstje vergeten? Met de Samsung Family Hub kan je zelfs in de supermarkt en via je smartphone in je koelkast kijken!

4. Geef je oven een stevige beurt met water en soda op de hoogste temperatuur

Voedselveiligheid en zo hygiënisch mogelijk eten bereiden zijn absolute no-brainers. Naast je oven direct schoonmaken na gebruik, ga je best af en toe voor een extra grondige aanpak. Plaats daarom sporadisch een kommetje water met de nodige soda in, in je oven en zet die op de hoogst mogelijke temperatuur. Zodra de oven is afgekoeld schrob je hem schoon.

Of je schaft je een steeds populairder wordende oven met pyrolytisch reinigingssysteem aan zoals de Samsung Dual Cook Oven. In zo’n pyrolyse reinigingsstand wordt de oven verhit tot een temperatuur van boven de 400°C waarbij al het vuil dat achterbleef in de oven loskomt en terecht komt op de bodemplaat. Het enige wat jij nog moet doen is die restanten in de vuilbak kieperen.

Vijf praktische tips om je huishoudelijke apparaten klaar te maken voor de zomer
Samsung Dual Cook Oven

5. Verdeel het werk en laat je man stofzuigen – hij is er stiekem dol op

Wekelijks het stofreservoir van je zakloze stofzuiger legen is een kleine moeite. Bovendien spaar je op termijn zo elektriciteit en tijd omdat anders de zuigkracht geleidelijk zou afnemen. Dat wasbare reservoir kieper je in één keer leeg en de eventuele sponsfilter spoel je goed uit onder de kraan. De kans bestaat dat je stofzuiger meer dan één filter heeft; raadpleeg daarom zeker de handleiding van je model. Opvallende uitsmijter: mannen stofzuigen graag (69%) en doen dit zelfs liever dan vrouwen (60%). Stof tot nadenken.

Vijf praktische tips om je huishoudelijke apparaten klaar te maken voor de zomer
*Deze cijfers komen uit een onlineonderzoek bij een representatieve steekproefgroep van 1.000 Belgen uitgevoerd tussen 7 en 14 januari 2020 door het onderzoeksbureau iVOX en in opdracht van Samsung.

Ook interessant