Vastgoed

Wat maakt van een woning precies een ‘villa’?

Mogelijk doet het woord alleen al – ‘villa’ – je wegdromen. Een villa is dé wens van zoveel mensen die momenteel in een appartement of een klein huisje wonen, maar het liever wat ruimer en luxueuzer willen. En dus pluizen ze het immo-aanbod weleens uit op zoek naar een villa. Een goed idee, want een villa hoeft niet noodzakelijk duur te zijn. Lees hier hoe we een villa precies definiëren.

Een villa is …

Het woordenboek weet ons te vertellen dat een villa een vrijstaande woning is. Tot in de negentiende eeuw sprak men steevast van een landhuis, maar later kwam de benaming ‘villa’ in zwang, afgeleid van de Romeinse villa, een stijlvol vrijstaand huis in de omgeving van Rome. Kan een villa dan niet in de stad liggen? Ja en neen. Een vrijstaande woning in de stad – een zeldzame verschijning anno 2016 – is wel degelijk een villa. Wanneer het gebouw in een woningrij past, spreken we echter van een herenhuis of burgerwoning.

De grootste troef van wonen in een villa? Je bent altijd omgeven door groen. Dat van je eigen tuin of – nog beter – het groen van omliggende parken en bossen.

… groot

Leven in een villa, da’s ruim leven. Villa’s hoeven heus niet zo groot te zijn als het kasteel van Versailles, maar ze moeten wel groot(s) aanvoelen. Andere landelijke woningtypes waar het niet op een vierkante meter aankomt, zijn een (heren)hoeve, kasteel en bungalow.

… stijlvol ingericht

Dé belangrijkste eigenschap van een villa is natuurlijk de klassevolle en luxueuze inrichting. Of je nu op zoek bent naar een villa in moderne stijl of een authentiek landhuis, je hebt pas écht met een villa te maken wanneer interieur en exterieur in harmonie zijn en er gekozen is voor duurzame en kwalitatieve technieken en materialen.

Ook interessant