Duurzaam Bouwen

Wat is duurzaam bouwen?

Wat duurzaam bouwen in de praktijk betekent wordt aan de hand van een permanente tentoonselling en een gevarieerd programma van infosessies, seminaries,... uitgelegd in Centrum Duurzaam Bouwen te Heusden-Zolder.

(Foto: Centrum Duurzaam Bouwen)

Zeggen dat Duurzaam Bouwen "in" is, is een understatement. Je kan geen bouwbeurs bezoeken, geen bouwartikel of commerciële folder lezen, of het begrip Duurzaam Bouwen wordt ter sprake gebracht. Op zich een positieve evolutie, maar jammer genoeg is lang niet iedereen op de hoogte van de precieze inhoud van dit begrip. Uit een enquête bij 1.000 Vlamingen bleek dat slechts 1/3 het begrip meende te kennen en dat de meerderheid daarvan duurzaam bouwen louter associeerde met degelijkheid en met een lange levensduur.

De lange levensduur is een cruciaal aspect van duurzaam bouwen, maar het begrip houdt veel meer in dan dat. Voor de meest correcte en algemeen gangbare definitie verwijzen we graag naar de conferenties van Rio en Kyoto waar duurzaam bouwen (sustainability) als volgt werd omschreven:
“Onder duurzame ontwikkeling wordt een ontwikkeling verstaan die voorziet in de behoefte van de huidige generatie zonder daarmee voor de toekomstige generaties de mogelijkheid in gevaar te brengen om ook in hun behoeften te voorzien.”

Eenvoudig gesteld komt het hier op neer: wij hebben Moeder Aarde te leen van onze kinderen. Laat ons er dan ook voor zorgen dat er ook nog wat overblijft voor onze kinderen en de volgende generaties. De concrete invulling van dit begrip heeft niet alleen puur ecologische, maar zeker ook sociale en economische implicaties. Al deze aspecten moeten met elkaar in evenwicht zijn. Het kan bijvoorbeeld niet zijn dat men zich louter focust op het ecologische aspect maar daarbij de economische wetmatigheid of de werkvoorwaarden van de bouwvakkers uit het oog verliest.