Tuin

Wat is de beste gevelbekleding voor een tuinhuisje?

Wat is de beste gevelbekleding voor een tuinhuisje?
Ben je van plan om een tuinhuisje te plaatsen? Denk dan goed na voordat je daadwerkelijk aan deze klus begint. Zo is het bijvoorbeeld handig om te bepalen met welk materiaal je de gevels van het tuinhuisje wilt bekleden. Omdat veel mensen dit lastig vinden, bieden wij je de helpende hand. In deze tekst zetten we namelijk een aantal materialen op een rijtje waarmee je de gevel van een tuinhuisje kunt bekleden.

1. Hout

Veel mensen bekleden de gevels van een tuinhuisje met hout. De voornaamste reden hiervoor is dat hout een relatief goedkoop materiaal is. Daarbij komt dat je het makkelijk kunt bewerken en het aanbrengen ervan niet lastig is. Je kunt de gevels van je tuinhuisje bovendien in vrijwel iedere kleur schilderen als je deze bekleedt met hout. Nadeel van houten gevelbekleding is wel dat het vrij veel onderhoud nodig heeft. Zo moet je het bijvoorbeeld eens in de zoveel jaar opnieuw schilderen om ervoor te zorgen dat jouw tuinhuisje mooi blijft.

2. Rabatdelen

Wil je niet veel onderhoud hebben wanneer je tuinhuisje eenmaal staat? Dan is het niet verstandig om de gevels te bekleden met hout. Je kunt in dat geval beter voor kunststof gevelbekleding kiezen. Rabatdelen zijn hier een voorbeeld van. Steeds meer mensen gebruiken dit voor het bekleden van de gevels van een tuinhuisje. Dit komt vooral doordat je het amper hoeft te onderhouden. Het volstaat namelijk al om dit materiaal eens per jaar schoon te maken. Extra bijkomstigheid van rabatdelen is dat ze verkrijgbaar zijn met houtnerf. Hierdoor is deze gevelbekleding vrijwel niet meer van hout te onderscheiden.

3. Sponningdelen

Wanneer je de gevels van je tuinhuisje wilt bekleden met kunststof, kun je ook voor sponningdelen kiezen. Dit materiaal is – net als rabatdelen – rot- en schimmelvrij. Doordat deze gevelbekleding verkrijgbaar is in verschillende modellen, is er altijd een geschikt paneel te vinden om de gevel van jouw tuinhuisje te bekleden. Sponningdelen zijn bovendien verkrijgbaar in talloze kleuren. Twijfel je tussen meerdere kleuren? Op Milin.nl kun je maximaal drie gratis kleurmonsters aanvragen.

4. Volschuim gevelbekleding

Tegenwoordig wordt er ook steeds vaker voor volschuim gevelbekleding gekozen om de buitenkant van tuinhuisjes mee af te werken. Dit materiaal lijkt veel op rabat- en sponningdelen, maar toch zijn er verschillen. Zo is de binnenkant schuimachtig, terwijl de buitenkant van stevig pvc gemaakt is. Volschuim gevelbekleding heeft bovendien een hoge materiaaldichtheid en is licht van gewicht.

5. Potdeksel gevelbekleding

Tot slot kun je de gevel van een tuinhuisje ook bekleden met kunststof potdekselplanken. Net zoals bij houten tuinhuisjes vaak het geval is, worden de delen dakpansgewijs over elkaar gelegd. Als je jouw tuinhuis een rustieke en authentieke uitstraling wilt geven, is potdeksel gevelbekleding ideaal. Kunststof potdekselplanken hebben de uitstraling van hout, maar toch profiteer je van de voordelen van kunststof gevelbekleding.

Ook interessant