Verbouwen

Wanneer wel en geen vergunning nodig bij renoveren?

Wanneer wel en geen vergunning nodig bij renoveren?
Als je van plan bent om renovatiewerkzaamheden uit te voeren, dan ga je daarmee ongetwijfeld niet over één nacht ijs. Het uitvoeren van renovatiewerkzaamheden is een pittig klusje waar veel bij komt kijken. Natuurlijk is dit wel afhankelijk van het soort renovatiewerkzaamheden.

Op dit moment nemen veel mensen duurzaamheidsmaatregelen, maar het kan natuurlijk ook zijn dat je achterstallig onderhoud aan wilt pakken. Het is echter belangrijk om te beseffen dat je bij het uitvoeren van sommige renovatiewerkzaamheden een vergunning nodig hebt of een melding moet maken.

Doe je dit niet? Dan kan je te maken krijgen met flinke boetes of andere problemen. Dat je bijvoorbeeld verplicht een nieuwe constructie moet afbreken. Maar voor welke renovatiewerkzaamheden heb je sowieso geen vergunning nodig? En wanneer ben je verplicht om het te melden. En bij welke maatregelen heb je meestal wel een vergunning nodig? In dit artikel leggen we je alles haarfijn uit.

Voor deze werkzaamheden heb je sowieso geen vergunning nodig

In principe geldt dat je voor relatief kleine renovatiewerkzaamheden geen vergunning nodig hebt. Voor beton impregneer heb je normaliter geen vergunning nodig. Dit geldt ook voor veel renovatiewerkzaamheden die tegenwoordig vaak worden uitgevoerd ten behoeve van de duurzaamheid. Daarbij kun je denken aan het laten plaatsen van zonnepanelen of het installeren van een geavanceerd afzuigingssysteem. Ook voor het vervangen van ramen heb je doorgaans geen vergunning nodig.

Ben je van plan om wat in de tuin te bouwen of verbouwen? Dan heb je meestal ook geen vergunning nodig. Dit geldt bijvoorbeeld voor woningeigenaren die een constructie laten plaatsen die kleiner is dan veertig vierkante meter. Denk aan een garage, tuinhuisje of een bergplaats. Zijn ze echter groter dan veertig vierkante meter? Dan heb je meestal wel een vergunning nodig.

Let wel: de werkzaamheden moeten meestal wel buiten het zicht van de straat plaatsvinden.

Deze renovatiewerkzaamheden moet je wél melden

Dan zijn er ook nog bepaalde renovatiewerkzaamheden waar je niet altijd een vergunning voor nodig hebt, maar waarvan je wel verplicht bent om ze te melden. Vaak gaat het dan om werkzaamheden die te maken hebben met de stabiliteit van je woning. Denk aan het herbouwen van de buitenmuren of nieuwe raamopeningen bouwen.

Wanneer vergunning nodig?

In sommige situaties heb je wel degelijk een vergunning nodig. Bijvoorbeeld wanneer je een aanbouw laat plaatsen of iets wilt laten slopen. Wil je weten of je een vergunning nodig hebt? Dan kun je hier een vergunningcheck doen.

Belangrijke kanttekening

In dit artikel hebben we vooral algemene informatie gegeven volgens de Nederlandse wet, maar de situatie en wetgeving kan per situatie en land verschillen. Voordat je dus aan de slag gaat met renovatiewerkzaamheden, is het altijd belangrijk om zelf onderzoek te doen. Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend.