Wanneer gebruik maken van betonpoeren 15x15?

14 januari 2022 Bron: Bouw & Wonen
Wanneer gebruik maken van betonpoeren 15x15?
Op moment dat je een veranda, terrasoverkapping of ander bouwproject in de tuin wilt gaan plaatsen, is het slim om aan de fundering te denken. Zo voorkom je verzakkingen. Je kunt hierbij denken aan een volledige betonnen fundering, maar ook aan betonpoeren. Deze betonnen palen kosten minder, maar geven hetzelfde effect. Betonpoeren 15x15 zijn het meest gebruikt. Wanneer je deze afmeting gebruikt en hoe je de betonnen poeren van 15x15 cm plaatst, leggen wij jou uit.

Betonpoer 15x15 bij dezelfde dikte van houten staander

Wanneer je een houten douglas paal van 15x15 heeft, kies je voor een betonpoer 15x15. Om het mooiste resultaat te krijgen, kun je namelijk het beste een betonpoer nemen die even dik is als de houten paal die erop komt te staan. Zo sluit het geheel mooi op elkaar aan! Daarnaast zijn er poeren met een facetrand. Bij een betonpoer met een vellingkant loopt de bovenzijde iets naar binnen toe. Dit geeft een extra luxe uitstraling aan uw fundering. Wanneer je daarvoor kiest en een houten paal van 15x15 hebt, heb je echter geen betonpoer 15x15 met facetrand nodig maar van 17x17. Door de vellingkant betreft de kopmaat van de poer dan namelijk 15x15 en sluit het geheel alsnog mooi op elkaar aan. Dit alles betreft bij houten palen. Wanneer het om een aluminium paal met voetplaat gaat, kun je het beste kijken naar de grootte van de voetplaat en deze dikte van de betonpoer ook nemen. Belangrijk daarbij is dat je let op de schroefhulzen in de poer, dat deze hart op hart op dezelfde afstand staat als de gaten in de voetplaat. Er zijn verschillende soorten betonpoeren van 15x15. Niet alleen met- of zonder facetrand, maar ook in twee beschikbare kleuren (grijs en antraciet) en schuin lopend of helemaal recht.

Betonnen poeren plaatsen

Het plaatsen van de betonpoeren van 15x15 is een eenvoudige klus. Op de plekken waar de betonpoeren moeten komen te staan, graaf je een gat. Voor extra stevigheid, kun je hier een funderingstegel in leggen. Vervolgens plaats je daar de poer op en controleer je goed of het geheel waterpas staat. Zodra dit het geval is, zet je alles vast met behulp van snelbeton. In de meeste gevallen is dit na 15 minuten hard en staat alles als een huis!

Paal van 15x15 op betonpoer vastzetten

Ook het bevestigen van de houten paal van 15x15 cm op de betonpoer is zeer gemakkelijk! Je boort aan de onderzijde van de staander een gat voor het draadeind van M16. Vervolgens schroef je de stelplaat erop. Er zijn verschillende formaten stelplaten. Voor een houten staander van 15x15 is een hoogteverstelling van 8x8 al goed, maar deze mag ook iets groter zijn. Wil je de paal achteraf nog in hoogte kunnen verstellen zonder de paal te hoeven draaien? Kies dan voor een stelplaat met draaibare moer! Deze bied je de mogelijkheid om de staander nog hoger of lager te zetten, ook als hier geen ruimte voor is doordat het bouwobject bijvoorbeeld strak langs een muur of schutting staat. Zodra het plaatje onderop de paal is geboord met de houtdraadbouten, schroef je het draadeind in de betonpoer. Daarna draai je de paal vast op het draadeind en is alles gereed!

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo