Bouwmaterialen

Het gebruik van betonpoeren bij een terrasoverkapping

Het gebruik van betonpoeren bij een terrasoverkapping
Om houtrot bij je houten staanders van de veranda te voorkomen, gebruik je betonpoeren. Deze fundering zorgt er ook voor dat je terrasoverkapping niet kan verzakken en bij harde rukwinden keurig blijft staan. Maar welke betonpoer heb je nodig en hoe plaats je ze?

Welke betonpoer kopen?

Een geschikte betonpoer kopen is vrij eenvoudig. Het mooiste is als de houten staander die erop komt te staan, even dik is als de betonpoer. Zo sluit het mooi op elkaar aan. Heb je bijvoorbeeld een staander van 20x20, kies dan ook voor een betonpoer van 20x20 cm. Daarnaast zijn er rechte betonpoeren en poeren met een facetrand, ook wel een vellingkant genoemd. Laatstgenoemde houdt in dat de bovenzijde van de poer iets naar binnen loopt, veel mensen vinden dit het geheel een luxere uitstraling vinden. Dit geldt ook voor de antraciete kleur. Want naast standaard betongrijs kun je ook voor deze donkere variant kiezen.

Betreft het geen houten staander, maar een aluminium paal? Dan zit er meest van tijd een voetplaat aan vast. In deze voetplaat zitten al vier gaten. Let bij het kopen van een geschikte betonpoer op dat je kiest voor een poer met vier schroefhulzen. Hier wordt de voetplaat dan op geplaatst, de bijbehorende bouten erin gedraaid en ben je in een keer klaar. Let op dat je wel de hart op hart afstand van de gaten in de voetplaat controleert, deze moeten namelijk overeenkomen met de h.o.h. afstand van de schroefhulzen in de poer. Indien dit niet het geval is, kan de voetplaat namelijk niet op de betonpoer geplaatst worden. Kies je ervoor om bij zo’n aluminium paal de betonpoer zo laag mogelijk in de grond te zetten? Dan kun je ook besluiten om een taps lopende poer te bestellen.

Het plaatsen van betonnen poeren

Betonpoeren plaatsen is een relatief eenvoudige klus. Belangrijk is dat je van te voren goed uitmeet waar de poeren moeten komen te staan. Begin op desbetreffende plaatsen met het graven van een gat. Houd bij houten staanders rekening met dat de betonnen poeren +/- tien centimeter boven het maaiveld uit moeten blijven steken. Veel poeren zijn 50 cm hoog, dus is er een gat benodigd van 40 cm. Wil je een extra stevige fundering hebben? Plaats dan eerst een funderingstegel in het gat en zet daar de poer op. Meet goed of de poer waterpas staat, hierna kan dit niet meer gewijzigd worden. Zodra dat is gedaan, kan het gat dichtgemaakt worden. Doe dit niet alleen met de uitgegraven grond, maar eerst met snelbeton om alles goed vast te zetten.

Houten staander bevestigen op de poer

Ook het vastmaken van de houten staander op de betonpoer is eenvoudig. Middels een stelplaat en een draadeind wordt het geheel vastgemaakt. Boor een gat van - in de meeste gevallen - M16 aan de onderzijde van de paal en schroef de stelplaat vast. Vanzelfsprekend is het belangrijk dat je hierbij niet kiest voor een stelplaat die groter is dan de afmeting van de paal. Vervolgens draai je het draadeind, vaak M16, in de poer. Zodra dat is gedaan, pak je de staander en draai je deze vast op het draadeind. Hiermee kun je het geheel in hoogte stellen. Is er geen ruimte om de paal te draaien op de poer, bijvoorbeeld omdat deze vlak langs een muur komt te staan? Kies dan voor een stelplaat met draaibare moer. Ook kun je deze achteraf altijd nog in hoogte verstellen.

Ook interessant