Veranda - Overkappingen

Betonpoeren, onontbeerlijk voor een solide terrasoverkapping

Betonpoeren, onontbeerlijk voor een solide terrasoverkapping
Een vreemde naam voor een eenvoudig bouwelement. Betonpoeren zijn gemaakt van beton waar een paal van hout, staal of beton op kan rusten. Er zijn nogal wat constructies waar we ze tegenkomen. Ze zijn erg nuttig bijvoorbeeld goed te zien bij viaducten waar enorme betonnen poeren steun geven aan de kolommen.

Terrasoverkappingen en nog vele andere toepassingen…

In onze bebouwde omgeving zijn betonpoeren niet meer weg te denken, zoals bij de bouw van terrasoverkappingen, schuren, carports, garages, viaducten, bruggen… Voor een simpele constructie als een terrasoverkapping gebruiken we betonpoeren tegen verzakking.

In lijn of in raster?

Betonpoeren leggen we aan in lijn of in raster. Het grote voordeel van het plaatsen van betonpoeren in raster, is dat de krachten zo beter verdeeld worden omdat de momentopname, in deze opstelling, vanuit verschillende richtingen komt. Bij plaatsing van betonpoeren in één lijn, komen die momentopnames uit twee richtingen.

Direct op de ondergrond…

Betonpoeren, onontbeerlijk voor een solide terrasoverkappingEr zijn verschillende mogelijkheden om de betonpoer voor uw terrasoverkapping aan te brengen. Zo kan de betonpoer direct op de ondergrond worden aangelegd, maar ze kunnen ook verbonden worden aan de bovenkant van de funderingspalen.

De afmetingen van de betonpoer?

Betonpoeren zijn in verschillende afmetingen verkrijgbaar afhankelijk van de kracht die bijvoorbeeld de betonpoer van uw terrasoverkapping moet verdragen.

Raadpleeg uw leverancier voor de juiste maat!

Het bepalen van de juiste maat voor een betonpoer is niet zo gemakkelijk. Het beste kunt u de maten van uw te bouwen terrasoverkapping opgeven aan uw leverancier. Deze weet precies welke betonpoer u nodig heeft.

HET PLAATSEN VAN BETONPOEREN

Graaf een gat op de juiste plaats in de gewenste afmetingen en diepte. Plaats onderin, indien gewenst, een funderingstegel.

Zet de Betonpoer in het midden van het gat en vul het gat met water en doe daarna gelijkmatig het snelbetonmortel erbij zonder te mengen.

Eventuele nog aanwezige droge mortel besproeien met water, klop het oppervlak aan om ingesloten lucht te verwijderen.

Stel de betonpoer in de gewenste positie en controleer dit na ca. 2 minuten, afhankelijk van de omstandigheden. Corrigeer de positie, indien nodig. De betonpoer hoeft hierna niet langer ondersteund te worden. Het oppervlak kan onmiddellijk glad worden afgewerkt indien nodig.

De snelbeton is hard na 15 minuten, de betonpoer staat nu muurvast.

Ook interessant