Muurbekleding

Wandafwerking voor nieuwbouw: stucwerk of renovliesbehang?

Wandafwerking voor nieuwbouw: stucwerk of renovliesbehang?
Hoe de muren en plafonds in je woning afgewerkt worden zal veel effect hebben op je interieur. Als je bijvoorbeeld kiest voor stucwerk dan zal dit er een stuk anders uitzien dan bij renovliesbehang. Over het algemeen zijn dit toch wel de twee populairste keuzes in Nederland bij het afwerken van wanden en plafonds in een woning. Welke keuze is het beste is, hangt van een aantal zaken af. Natuurlijk moet je hierbij onder meer rekening houden met je eigen smaak en gevoel, want dat is extreem belangrijk. Kiezen tussen nieuwbouw stucen of renovlies is over het algemeen niet gemakkelijk, maar toch is er wel een betere optie. Dat lees je in dit artikel.

Lastige vergelijking

Over het algemeen is het moeilijk om stucwerk te vergelijken met renovliesbehang. Dit heeft te maken met het feit dat beide producten ontzettend verschillend zijn. Hierbij kun je onder meer kijken naar het uiterlijk. Alhoewel ze dus eigenlijk best anders zijn, worden ze toch gebruikt voor hetzelfde doel: het zorgen voor strakke wanden en plafonds in je nieuwe huis. Hierdoor kun je het enigszins vergelijken met een nieuwe auto. De auto’s zijn stuk voor stuk anders, maar toch niet helemaal. Ze hebben over het algemeen vrijwel dezelfde functies, terwijl het doeleinde ook precies hetzelfde is. Hierdoor zul je in principe kiezen op basis van je gevoel, wat ook het geval kan zijn bij de wandafwerking.

Stucwerk de beste optie

Alhoewel zowel het stucwerk als het renovliesbehang niet een slechte keuze is, kiest men in Nederland toch vaak voor de eerste optie. Dit heeft met name te maken met hoe de twee soorten eruit zien. Als jij ook kiest voor het stucwerk, dan is het zeker verstandig om na te denken over sausklaar stucwerk. Dit is een pleisterlaag die afgewerkt wordt met latex muurverf. Voordat dit gedaan wordt zal de stukadoor het oppervlakte recht maken. Hierna wordt de dunne pleisterlaag aangebracht, waarna je de muur of plafond kunt schilderen. Daarnaast kun je ook kiezen voor sauzen, rollen of latex spuiten in allerlei verschillende kleuren.

Scheuren repareren bij stucwerk

Het kan bij stucwerk helaas voorkomen dat er scheuren komen na een tijdje. Dit kan ook het geval zijn bij het renovliesbehang. Er bestaat namelijk niet een middel dat ervoor zorgt dat de wandafwerking helemaal niet kan scheuren, dus er bestaat hoe dan ook een risico. Als er een scheur optreedt dan kan dit beter bij stucwerk, want dit valt meestal beter te repareren dan het behang. Bij glad pleisterwerk kan de scheur eenvoudig opgevuld worden, waarna het weer glad afgesmeerd wordt. Hiervoor kun je een zogenoemde stucfiller gebruiken. Dit product is kant-en-klaar en krimpvrij. Nadat dit is gedroogd kun je het voorzichtig overrollen met behulp van een kleine lakroller. Op deze manier kun je de scheur ook optisch volledig laten verdwijnen. Hierbij moet je natuurlijk wel dezelfde latex gebruiken als op de rest van de wand of plafond. Dit is hoe dan ook eenvoudiger dan het repareren van een scheur in het renovliesbehang.