Terras en oprit

Waarom kiezen voor een geautomatiseerde poort

Waarom kiezen voor een geautomatiseerde poort
Het is tegenwoordig erg populair om een mooi hek bij een oprit te laten plaatsen. Naast dat het er netjes uitziet, is het natuurlijk ook een veilige oplossing om mensen buiten een bepaald terrein te houden. In een hekwerk zit natuurlijk altijd een poort dit opent en sluit. Een van de meest vervelende dingen aan zo’n poort is dat je hem telkens moet openen en sluiten als je er doorheen wilt. Dit is waarom veel mensen tegenwoordig kiezen voor een geautomatiseerde poort.

Welke soorten poortautomatisering bestaan er?

Onder poortautomatisering bestaan er verschillende soorten, elk met hun eigen voor- en nadelen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een ondergrondse poortopener, die je dus niet ziet, waardoor je poort er strak en netjes uit blijft zien. Een nadeel van deze opener is dat ze lastig te installeren zijn en vaak prijzig. Ook zijn poortopeners nog onder te verdelen in knikarm en schuifpoortopeners. Knikarmopeners en ondergrondse poortopeners worden vaak geplaatst bij de oprit van een huis, terwijl schuifpoorten veel vaker worden toegepast op het terrein van bedrijven.

Veiligheid van een automatische poort

Omdat een geautomatiseerde poort een machine is, valt dit onder een andere wet- en regelgeving dan handbediende poorten. Alle automatische poorten bevatten een CE-markering, dit zijn regels die gelden voor producten binnen de Europese Unie. Dit moet de veiligheid van het product garanderen. Dit zorgt voor de veiligheid van het product, oftewel dat niet iedereen zomaar jouw poort kan openen.

Er bestaat met een automatisch hek natuurlijk nog een andere vorm van veiligheid. Namelijk dat je niet bekneld kan raken tussen het hek. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van veiligheidslijsten. Deze zorgen er met name voor dat bij schuifpoorten tegen een persoon of voertuig aankomt, dat deze stopt. Dit risico is bij draaipoorten minder, omdat een poortopener uit zichzelf stopt wanneer deze tegen een persoon of voertuig aankomt. Het is van groot belang dat wanneer u een poort opener laat installeren, dat u dit door een professionele partij laat doen, zodat de veiligheid zo goed mogelijk gewaarborgd kan worden.

Gebruiksgemak van een automatische poort

Een van de belangrijkste redenen waarom zowel zakelijke partijen als particulieren kiezen voor een geautomatiseerde poort op hun terrein, is vanwege het gebruiksgemak. Er is niets zo eenvoudig als vanuit de auto op een knopje drukken of je kenteken laten scannen en het hek dat automatisch voor je open draait. Zo hoef je niet langer uit de auto te stappen, de poort handmatig open te draaien en ook weer te sluiten.

Ook voor bedrijventerreinen zijn er gemakkelijke oplossingen te bedenken. Zo kun je bijvoorbeeld werken met kentekenherkenning, waardoor eenvoudig in te dienen is welke kentekens toegang hebben tot je terrein. De poort zal dan automatisch openen en sluiten wanneer deze voertuigen aan de poort staan. Ook over de veiligheid is nagedacht. Zo kunnen er detectielussen worden geplaatst aan de binnenkant van het terrein, die ervoor zorgen dat poorten automatisch opengaan wanneer iemand het terrein wil verlaten. Dit is natuurlijk wel zo veilig tijdens bijvoorbeeld een noodsituatie.

Bediening van een poortopener

Er zijn veel verschillende manieren op een poort automatisch te openen. Dit kan bijvoorbeeld via een handschakelaar die gelinkt is aan de automatische poortopener. Ook kan dit met een afstandsbediening of een codepaneel. Het nadeel van een codepaneel is dat er altijd nog handmatig de code ingevuld moet worden. Ook kunnen mensen de code vergeten, waardoor er weer iemand langs moet komen om de poort handmatig te openen. Door automatische bediening maak je de dagelijkse routine van je poort gebruiken een stuk aangenamer.

Het belang van goede installatie en tijdig onderhoud

Een van de belangrijkste zaken die de veiligheid van jouw poort kunnen garanderen is professionele installatie van de automatisering. Dit betekent dat de motoren perfect moeten worden aangesloten en de bediening goed moet samenwerken met de poort. Hierdoor is het van groot belang dat alles op de juiste manier wordt aangesloten en geïnstalleerd. Laat de automatisering van je poort dus altijd installeren door een partij die hier gespecialiseerd in is en zo de veiligheid van jouw poort kan garanderen.

Ook is het van groot belang om tijdig onderhoud te laten doen aan automatische poorten. Zo voorkom je duur onderhoud aan je poorten. Zo is het bijvoorbeeld een goed idee om een onderhoudscontract te nemen bij een gespecialiseerde partij. Hiermee zorg je ervoor dat je poort heel blijft en zijn gehele levensduur meegaat. Ook zorgt regelmatig onderhoud ervoor dat storingen uitblijven. Gespecialiseerde monteurs controleren alles altijd grondig, waardoor je eventuele fouten en onnodige schades aan het materiaal voor kunt zijn. Dit voorkomt hoge kosten op de lange termijn. Een professionele partij zorgt er verder voor dat het materiaal dat gebruikt wordt van de hoogste kwaliteit is, waardoor de automatische poort in de toekomst niet snel weer gebreken zal vertonen.