Verhoogd comfort doet Belg investeren in smart home

16 mei 2019 Bron: Somfy
Verhoogd comfort doet Belg investeren in smart home
Noch lager energieverbruik noch een lagere factuur overhaalt de Belg om te investeren in een slim huis. De belangrijkste drijfveer is persoonlijk comfort. Dat blijkt uit een representatief onderzoek uitgevoerd door Direct Research bij meer dan 1000 Belgen, in opdracht van Somfy, specialist in huisautomatisering.

32 procent van de Belgen vindt comfort de belangrijkste factor in zijn woning, gevolgd door de ligging van de eigen stulp (30 procent), en de hoeveelheid ruimte die hij ter beschikking heeft (20 procent). Als slimme en geautomatiseerde oplossingen voor thuis bijdragen aan dat comfort, zijn onze landgenoten maar al te bereid om er in te investeren. Van alle ondervraagden die al een slim toestel in huis haalden, geeft maar liefst 74 procent aan dat het verhogen van hun comfort de belangrijkste drijfveer is.

Wat betekent comfort volgens de Belg?

De Belg heeft een duidelijk beeld bij wat hij als comfort in zijn woning ziet. Voor 23 procent biedt een automatische verlichting een serieuze meerwaarde. Lampen die automatisch aan en uit springen spelen daar op in. 56 procent vindt een aangename temperatuur prioritair. Bijvoorbeeld een slimme thermostaat die er voor zorgt dat je huis altijd lekker warm is wanneer het nodig is. Maar denk ook aan het comfort van een koel huis op warme dagen in de zomer. “We zien dat motorisering en automatisering vandaag enorm in de liftzit.Door zonwering en raamdecoratie te automatiseren, vinden bewoners na een werkdagaltijd het nodige comfort in een koel huis”, zegt Thomas Verhamme, Country Manager bij Somfy België.We zien dat ook in de cijfers van de enquête. Eén vijfde van de mensen die nog geen geautomatiseerde oplossingen hebben, overweegt een investering in geautomatiseerde zonweringen/of gordijnen.”

20 procent vindt het belangrijk dat hij of zij geen tijd moet steken in het comfortabel maken van zijn huis. Naast thermostaat en verlichting dragen onder andere geautomatiseerde rolluiken en zonwering, die je van daglicht voorzien wanneer je opstaat en automatisch sluiten wanneer het donker wordt of de zon schijnt, daartoe bij. De Belg vertoeft bovendien graag in de woonkamer, het hart van de woning. Maar liefst 75 procent van de Belgen vindt comfort daar het meest belangrijk.

Verhoogd comfort doet Belg investeren in smart home

Energie en duurzaamheid als bijzaak

Belgen zijn niet blind voor de ecologische en economische pluspunten van automatisering. Zo geeft 55 procent aan wel degelijk te willen investeren in een energie-efficiënt huis, en dan vooral omdat het hen op de lange termijn een aardige duit kan uitsparen. Slechts 25 procent zou de investering maken omdat het goed is voor het milieu.

De cijfers contrasteren met de motivatie van Belgen die reeds investeerden in geautomatiseerde oplossingen (zoals slimme lampen, geautomatiseerde raamdecoratie, zonwering of toegangspoorten). Amper 27% deed dit voor een meer energie-efficiënt huis te hebben. Dat illustreert dat effectief investeren omwille van duurzaamheid moeilijk blijft. Respondenten vinden comfort in de woonkamer het belangrijkst (72 procent), gevolgd door de slaapkamers (12 procent).

Eenvoudig beheer

Omdat comfort bij heel wat domeinen komt kijken, is een eenvoudige bediening van alle geautomatiseerde oplossingen een must. Zonder coherent systeem win je immers niet echt aan gebruiksgemak. “Met TaHoma voorziet Somfy een kloppend hart voor je slimme huis”, vertelt Thomas Verhamme, Country Manager bij Somfy België. “Via deze box kan je een allerlei Somfy en andere producten van verschillende fabrikanten centraal beheren en besturen via één app op je smartphone en zelfs met je stem.Via de app op je smartphone kan je het systeem trouwens ook van op afstand besturen en beheren.”

Een trend die Somfy inderdaad op de voet volgt, zijn slimme speakers. Thomas Verhamme: “Spraakbesturing wordt een van de volgende grote trends. Zoekopdrachten of commando’s geef je niet in via een klavier, maar via je stem. Denk maar aan de populaire slimme speakers met spraakbesturing (zoals de Amazon Echo, Sonos One, …). Uit een recent onderzoek van Imec blijkt dat nu al 8% van de Vlaamse gezinnen zo’n speaker bezit en dat er voornamelijk bij de jongere generaties veel interesse is (27%). Andere internationale onderzoeken verwachten dat de markt van slimme speakers alleen al in de Verenigde Staten tegen 2024 zo’n 30 miljard US dollar waard zal zijn. En de Duitse markt zal zo’n 3 miljard waard zijn*. Vandaar dat wij bij Somfy ook spraakbesturing voorzien en samenwerken met Google Home, Amazon Alexa en andere grote spelers.”

Bezoek het Somfy-house in Zaventem om te ontdekken wat een slim huis voor u kan betekenen.

*Bron: Global Market Insights

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo