Vastgoed

Waar vind je tegenwoordig nog betaalbare huurwoningen?

Vaak wordt er gezegd dat het bedrag dat je uitgeeft aan huur het best niet hoger ligt dan een derde van je maandelijkse inkomen. Het kan nogal een uitdaging zijn om voor die prijs een comfortabele woonst te vinden. Daarom geven we enkele tips voor het vinden van een betaalbare huurwoning.
In 2016 nog deed Steunpunt Wonen onderzoek naar de huurprijzen in Vlaanderen. Daaruit bleek dat de duurdere gemeentes vooral in Antwerpen en Vlaams-Brabant liggen. Wie op zoek is naar een goedkope huurwoning, zal dus eerder zijn slag slaan in Limburg, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen. West-Vlaanderen is daarbij het goedkoopst van de drie, met name de gemeentes Mesen, Heuvelland, Vleteren en Zonnebeke.

De huurschatter

Weet je al waar je graag wilt wonen, maar weet je niet zeker wat de gangbare huurprijzen daar zijn? Dan kun je voor het Vlaams Gewest aan de slag met de huurschatter: een online toepassing die je een houvast biedt bij het beoordelen van huurprijzen. In 2017 is er nog een update gebeurd van de applicatie om de schatting zo fijn en nauwkeurig mogelijk te maken. Een handig hulpmiddel bij je zoektocht!

Sociale huurwoning

Liggen de huurprijzen op de private huizenmarkt steevast te hoog voor je? Dan kom je misschien in aanmerking voor een sociale huurwoning. In Vlaanderen kun je daarvoor terecht bij verschillende organisaties, die elk hun eigen voorwaarden hebben. Wellicht heb je ook recht op huursubsidie.

Antikraak

Een andere betaalbare optie is antikraak wonen, waarbij je voor weinig geld je intrek neemt op een unieke locatie. Maar antikraak wonen is niet voor niets voordelig. Je tekent namelijk geen huurcontract maar een bruikleenovereenkomst. Als gevolg kun je geen beroep doen op huurdersrechten en heb je bijvoorbeeld weinig privacy. Antikraak wonen vereist dus behoorlijk wat flexibiliteit en zin voor avontuur.

Ook interessant