Decoratie

Waar moet je opletten bij de aanschaf van nieuwe gordijnen

Waar moet je opletten bij de aanschaf van nieuwe gordijnen
Een interieur is niet af zonder de perfecte gordijnen. Gordijnen zijn ontzettend multifunctioneel. Zo kun je met gordijnen de lichtinval in een ruimte reguleren, zijn gordijnen ontzettend bepalend voor de sfeer in een ruimte, en zorgen ze voor een betere akoestiek. Het is daarom belangrijk om van te voren te bepalen welk doel de gordijnen hebben in jouw ruimte. Heb je bijvoorbeeld rolluiken? Dan kan het zijn dat je gordijnen enkel decoratief wil ophangen. Heb je geen rolluiken, dan zullen de gordijnen ook functioneel gebruikt gaan worden.

Er zijn ontzettend veel gordijnen waar je uit kunt kiezen. De bekendste gordijnen zijn; vouwgordijnen, rolgordijnen, jaloezieën, klassieke gordijnen of in betweens. In betweens hangen tussen het raam en ‘normale’ gordijnen. Ze worden voornamelijk gebruikt om de beste balans tussen lichtinval, sfeer en privacy te behalen. Wanneer je nieuwe gordijnen gaat aanschaffen is het belangrijk om over een aantal zaken goed na te denken. Wij zochten voor jou uit waar je op moet letten bij de aanschaf van nieuwe gordijnen.

Zorg ervoor dat de gordijnen niet te kort zijn

Misschien wel het allerbelangrijkste, zorg ervoor dat gordijnen niet te kort zijn. Niks zo vervelend als gordijnen die uiteindelijk net te kort zijn, waardoor je er nog onderdoor kan kijken bij de vensterbank. Of gordijnen die net te hoog boven de grond hangen. Wanneer je kiest voor gordijnen nét boven de grond. Zorg er dan voor dat je een paar centimeter speling hebt tussen het gordijn en de vloer. Liever oversized gordijnen? Tel er dan een aantal centimeter bij op, zodat ze ruim op de grond vallen. Houd er rekening mee dat natuurlijke stoffen zoals linnen, katoen of wol nog kunnen krimpen door het verschil in luchtvochtigheid in huis. Tel er bij deze stoffen dus altijd een aantal centimeter bij op!

Welke stof kun je het beste kiezen

Bij het bepalen van de juiste stof is het belangrijk om te bedenken wat het doel van de gordijnen is. Wil je de ruimte donker maken? Kies dan voor een gordijn verduisterend. Is de ruimte vochtig? Dan kun je het beste kiezen voor polyester gordijnen. Dit omdat hier niet snel vlekken in komen en de stof snel droogt. Hou je meer van natuurlijk? Dan is linnen of katoen de beste match. Om de juiste stof te kunnen kiezen moet je dus eerst het doel van de gordijnen bepalen.

Kun je de gordijnen wassen?

Een tip; vraag bij de aanschaf van gordijnen of je ze kunt wassen. Synthetische stoffen, katoen en linnen kun je doorgaans prima in de wasmachine stoppen. Let er hierbij wel op dat deze stoffen krimpgevoelig zijn. Wassen op hoge temperaturen is dus niet aan te raden. Kies er ook altijd voor om de gordijnen in de lucht te laten drogen, niet een in een droger. De meeste gordijnen hebben een label net zoals kleding met de passende wasvoorschriften.

Bestel de gordijnen voor een ruimte tegelijk

Wanneer je gordijnen koopt voor bijvoorbeeld de woonkamer of keuken is het belangrijk om deze in één keer te bestellen. Wanneer je verschillende bestellingen plaatst kan het namelijk voorkomen dat er een klein kleurverschil in de gordijnen zit. Dat is natuurlijk ontzettend zonde wanneer je dezelfde gordijnen in één ruimte hebt hangen. Door de bestelling in een keer te plaatsen, komen de gordijnen uit dezelfde productie. Het kans op kleurverschil is dan het kleinst.

Ook interessant