Interieur

Wat maakt een minimalistisch interieur zo uniek?

Wat maakt een minimalistisch interieur zo uniek?
De meesten van ons zijn al bekend met het concept minimalisme. Deze stijl is geschikt voor bijna alles: kunst, lifestyle, architectuur, interieurs.

Minimalisme staat synoniem voor moderne interieurs. In tegenstelling tot de landelijke look, zijn er geen fancy versieringen om de hele plaats op te fleuren. Eenvoudige lijnen en eenvoudige vormen kenmerken deze meubelstijl. Dit maakt minimalisme tot een zeer pure ontwerpfilosofie.

Minimalisme is een bewuste levensstijl

Steeds meer mensen realiseren zich dat het niet draait om het bezitten of telkens (opnieuw) kopen van spullen. Het gaat over dieper geluk, dankbaarheid, tevredenheid en vrijheid in het dagelijks leven.

Naast de rust in je hoofd zijn er nog andere manieren om je beter te voelen in je minimalistische interieur. Omdat je namelijk alle overbodige zaken de deur uit doet, kun je extra de aandacht vestigen op het design in je interieur. Met dit interieur kies je ook voor soberheid. Soberheid is wel wat anders dan een armoedig bestaan. Het is een keuze voor less is more en het besef dat je niet zoveel nodig hebt. Hierdoor kunnen we meer tijd en aandacht besteden aan de belangrijkere dingen in het leven, zoals familie en vrienden. Uiteindelijk is het het contact met mensen waar je gelukkiger van wordt.

Minimalisme werkt rustgevend

Minimalistische kamers zijn direct herkenbaar aan hun strakke, eenvoudige en overzichtelijke monochrome buitenkant. Een goed georganiseerd interieur heeft een rustgevend effect op de geest en de ogen. Probeer dus zoveel mogelijk spullen in je kast te bewaren. Maar minimalistische ruimtes kunnen een beetje kil en zielloos aanvoelen.

Interieurs met een minimalistische uitstraling hebben meestal een open indeling. Je vindt er vides, open keukens en zeeën van ruimte. Op deze manier krijgt de woning meer ademruimte. Het ontwerpen en uitdenken van een minimalistische keuken is lastig. Voor inspiratie van exclusieve keukens op maat kun je het beste een showroom of expert in deze stijl bezoeken.

Minimalistisch interieur info

Het gaat erom een eenvoudige, overzichtelijke ruimte te creëren waarin alleen het hoogstnodige te vinden is. Rondslingerende kranten, pantoffels en speelgoed zijn niet te vinden. Verder is er een minimum aan decoratiestukken, want te veel accessoires zorgt voor afleiding. De belangrijkste kenmerken van minimalisme zijn eenvoud, strakke lijnen en een monochroom palet met af en toe een vleugje kleur. Minimalistische interieurs worden belichaamd door een open indeling, functioneel meubilair en er stroomt veel licht naar binnen.

Minimalisme heeft veel licht. Dit geldt niet alleen voor natuurlijk licht, maar ook voor kunstlicht. Gordijnen worden vaak verwijderd. Witte muren en plafonds reflecteren dit licht door de hele kamer, waardoor elke kamer ruimer lijkt.

Waarom men voor een minimalistisch interieur kiest

  • Door de eenvoud, het vele licht en de afwezigheid van rommel word je volledig zen.
  • Minimalistische interieurs zijn relatief budgetvriendelijk omdat je er minder van nodig hebt (tenzij je natuurlijk kiest voor een designstoel van enkele duizenden euro's).
  • De kamers zijn makkelijk schoon te maken.
  • Het meubilair komen beter tot zijn recht.
De lichte kleuren en openheid zorgen voor een groter ruimtegevoel.

Ook interessant