Algemeen

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van zwenkwielen?

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van zwenkwielen?
Voordat je je zwenkwielen gaat aanschaffen, moet je er eerst bij stilstaan of je wel zwenkwielen nodig hebt. Er zijn namelijk ook bokwielen. En als je je nu afvraagt wat het verschil is, lees dan zeker even verder. In dit artikel leggen we uit wat het is en waarvoor je het kan gebruiken.

Het verschil tussen zwenkwielen en bokwielen

Een bokwiel is een wiel dat vaststaat in 1 richting en dus enkel rechtdoor gaat, voor- of achteruit. Een zwenkwiel daarentegen kan horizontaal ronddraaien om zijn as. Dit zorgt ervoor dat je makkelijk kunt manoeuvreren. Denk dus goed na of je iets wil maken dat makkelijk rechtdoor gaat of iets waarmee je makkelijk bochtjes kan maken. Een combinatie van de 2 is ook mogelijk. Bijvoorbeeld met 2 zwenkwielen en 2 bokwielen. Dit maakt dat de kar vlotter te besturen is, zodat het makkelijk hanteerbaar is door 1 persoon. De draaicirkel wordt dan wel iets groter. Dat is hetzelfde principe als bij een auto. Het zou kunnen dat je dat enkele keren moet steken om een bocht te kunnen nemen. Met 4 zwenkwielen kan je veel beter manoeuvreren, met een kortere draaicirkel. Zo kan je gemakkelijker een object in een hoek of kleine ruimte krijgen. Het nadeel is dan wel dat je soms met 2 moet zijn, omdat het niet goed recht blijft.

Gebruik je beter grote of kleine, harde of zachte wielen?

Als je beslist hebt over het soort wiel dat je nodig hebt, moet je nog kiezen hoe groot het wiel moet zijn. Een groot wiel rijdt makkelijker dan een klein wiel. Voornamelijk als de ondergrond niet heel effen is.
Een hard wiel is goed voor een vlakke harde ondergrond. Maar als je ook over drempels moet of buiten over een ongelijke ondergrond, neem je beter een zacht wiel. Denk maar aan het principe van een kruiwagen.

Let op het materiaal waar het wiel van gemaakt is

Als je de wielen in je huis wil gebruiken, zorg je er best voor dat je wielen kiest die geen strepen of rubbergeur afgeven. Voor wielen die je permanent in de woning wilt laten, zoal onder meubels, is ook het uitzicht van belang. Het moet uiteraard mooi bij het interieur passen.
Let ook op de last die het wieltje kan dragen. Er zijn zwenkwieltjes voor onder stoelen die bijvoorbeeld 40kg elk kunnen dragen, maar en zijn ook zwenkwielen die tot 3.000 kg kunnen dragen. Dat is dan eerder voor heel zware lasten zoals voor industriële toepassingen.

Montage

Tenslotte moet je ook letten op de manier van monteren bij de keuze van de wielen. Het spreekt voor zich dat een montage op hout andere gaten, en bouten vereist dan bijvoorbeeld montage op metaal.

Indien je twijfelt, laat je je best voldoende informeren voordat je iets aanschaft. Bij de wielenoutlet heeft men voldoende ervaring om iedereen het juiste advies te geven.

Ook interessant


Build for Life