Gereedschap

Waarom is een rolsteiger zo belangrijk?

Waarom is een rolsteiger zo belangrijk?
Of je nu een klusser bent die niet bang is om de handen uit de mouwen te steken, of een professionele schilder of schrijnwerker, het gebeurt frequent dat je een werkje op een bepaalde hoogte moet uitvoeren. Denk maar aan het schilderen van de ramen of het schoonmaken van de dakgoten. Als je dan met een ladder aan de slag gaat, is dat heel moeilijk, tijdrovend en zelfs gevaarlijk. Kortom, elke klus die op een bepaalde hoogte uitgevoerd moet worden, is gemakkelijker op een rolsteiger.

Veiligheid

In de eerste plaats zorgt de rolsteiger voor extra veiligheid. Zeker met de laatste veiligheidsvoorschriften. Die voorzien in randbeveiliging op heuphoogte, zodat je vrij kunt bewegen en geconcentreerd kunt doorwerken zonder het gevaar over de rand te vallen. Zorg er dus voor dat je een recente rolsteiger hebt, die aan de nieuwste regelgeving en kwaliteitsnormen voldoet.

Handig

Stel dat je met je emmer verf en kwast een ladder op gaat om de kozijnen op het eerste verdiep te schilderen. Dat is ten eerste heel onhandig om je emmer verf aan de ladder te hangen en zo te werken, maar het is ook vervelend dat je steeds de ladder moet verplaatsen als je aan het volgende stukje moet beginnen. Zo ben je langer bezig met op en af de ladder te gaan en de ladder te verplaatsen dan met het schilderwerk zelf. Als je een goede steiger plaatst, kan je in 1 keer het hele kozijn verven zonder naar beneden te komen. Je verfpot kan je ook gewoon mee op de steiger plaatsen. Dat is superhandig!

Verplaatsen

Een rolsteiger kan ook gemakkelijk verplaatst worden. Klik de remmen van de wielen los en je kan hem makkelijk wegrollen. Let wel op dat er niemand op de rolsteiger staat en er geen los materiaal op ligt dat er kan af rollen. Alleszins werkt het veel gemakkelijker dan met een lange, zware ladder. Aluminium rolsteigers zijn bovendien licht en sterk. Dat is een ideale combinatie om vlot te werken. Je kan zo’n lichtgewicht zelfs in je eentje monteren en verplaatsen.

Duurzaam

Als je het op lange termijn bekijkt is het alvast voordeliger om een rolsteiger te kopen dan te huren. Zeker als je een eigen zaak hebt, maar zelf als kleine doe-het-zelver kom je goedkoper uit. Zo’n rolsteiger gaat immers jaren mee. Bovendien is het handig dat je het al in huis hebt, dan moet je er niet steeds een gaan huren voor elk klein klusje. Het kan zelfs interessant zijn om het samen met de buren aan te schaffen. De kans is immers heel klein dat iedereen er net gelijk gebruik van gaat maken. En als je de kosten kan delen, is het voor iedereen een kleine moeite.