Vastgoed

Waar moet je op letten bij de zoektocht naar een huurhuis?

Waar moet je op letten bij de zoektocht naar een huurhuis?
Meestal als het over het vinden van een woning gaat, dwalen de gedachten meteen af naar een koopwoning. Maar je kan ook een woning huren. Dat is als je net nieuw bent op de woningmarkt wellicht veel fijner. Of misschien wil je wel helemaal niet vastzitten aan een hypotheek. Huren heeft veel voordelen, maar kent uiteraard nadelen. Wat voor jou het zwaarst weegt, zal uiteindelijk de doorslag geven of je wil huren of kopen.

Schrijf je tijdig in

Huurhuizen zijn populair bij veel jongeren en bij ouderen die hun huis hebben verkocht. Om in aanmerking te komen voor een huurhuis schrijf je je in bij de gemeente waar je wil huren. Doe dit al op jonge leeftijd, want het aantal jaren dat je staat ingeschreven telt vaak mee of je voorrang krijgt op een woning of niet. Snel reageren op openstaand aanbod helpt daarbij. Heb je een huurhuis gevonden waar je je heel gelukkig voelt, schrijf je dan vooral niet uit. Door ingeschreven te blijven, maak je meer kans als je uiteindelijk toe bent aan een nieuwe woning.

Reageren op een huurhuis

Het beschikbare aanbod huurhuizen in je gemeente is te vinden op internet en in de krant. Soms moet je heel snel reageren om in aanmerking te komen van een bezichtiging. Met RentSlam zorg je ervoor dat je extra snel kan reageren op woningen die voldoen aan je wooneisen. Als je dan uitgeloot wordt om naar de woning te komen kijken, mag je altijd nog ‘nee’ zeggen tegen het aanbod als de woning niet helemaal naar je wens is.

Geen eigenaar van het huis

Als je een huis gaat huren ben je niet de eigenaar van je woning. Dat is namelijk de verhuurder of de woningbouwvereniging. Het voordeel hiervan is dat onderhoud aan de woning niet voor jouw rekening komt. Energiebesparende maatregelen, zoals het vervangen van enkel voor isolatieglas, en gevelonderhoud worden betaald door de verhuurder. Je kan altijd bij de woningbouwvereniging een servicecontract afsluiten voor klein onderhoud binnenshuis. Denk hierbij aan taken voor een loodgieter of elektricien. Of je apart een onderhoudscontract af moet sluiten, lees je natuurlijk in de huurvoorwaarden.

Toestemming voor verbouwing

Het nadeel van een huurhuis is dat je toestemming van de verhuurder moet vragen als je iets aan het huis wil veranderen. Stel je wil een permanente serre aan de tuin toevoegen, een muur doorbreken of de keuken vervangen, dan mag dat dus niet zomaar. Bovendien kan het zijn dat, wanneer de volgende verhuurder deze veranderingen niet wil, je bij een verhuizing het huis weer in de oorspronkelijke staat moet terugbrengen. Wel goed om daar dus rekening mee te houden.

Tijd voor een nieuwe woning

Huren is heel flexibel. Dus als het tijd is voor een nieuwe woning kun je door middel van je inschrijving sneller op zoek naar een nieuwe woning. Verhuizen kan stressvol zijn, maar er zijn genoeg verhuistips om het soepeler te laten verkopen. Je zit in ieder geval niet met de stress dat je een nieuwe hypotheek moet aanvragen, je oude moet zien over te sluiten of je oude huis moet verkopen, voordat je iets nieuws kan betrekken.

Huurtoeslag

Wist je dat het mogelijk is om huurtoeslag te ontvangen, mocht de huur van je woning toch iets hoger uitvallen dan je wellicht verdient. Deze toeslag vraag je aan bij de Rijksoverheid en net als de zorgtoeslag wordt de hoogte ervan bepaald aan de hand van je inkomen. Verandert er dus iets in je inkomen, dan geef je dat door om later niet voor verrassingen te komen staan.

Veel woonplezier

Huren of kopen, de keuze ligt natuurlijk ook bij het woningaanbod in een regio, gemeente of stad waar je wil wonen. Je opties spreiden is uiteraard ook mogelijk; schrijf je dus tijdig in en reageer op woningen die voldoen aan je woonplezier, terwijl je daarnaast naar koophuizen blijft kijken. Zo vind je het snelst je droomhuis.

Ook interessant