Vastgoed

Waar moet je op letten bij de bezichtiging van een huis

Waar moet je op letten bij de bezichtiging van een huis
Wanneer je opzoek gaat naar het huis van je dromen zal je vast en zeker een aantal huizen gaan bezichtigen. Natuurlijk let je meteen op zaken zoals; hoe ziet de keuken eruit, is de badkamer nog nieuw en fris en wat voor vloer ligt er in de woning. Maar er zijn ook veel belangrijke zaken waar je op moet letten die niet meteen in het oog springen. Zo is het bijvoorbeeld verstandig om een bouwkundig onderzoek en een dakinspectie uit te laten voeren. Dit is een onafhankelijke visuele keuring van een woning waarbij de staat van de woning vastgesteld wordt. Andere belangrijke zaken waar je op moet letten bij het bezichtigen van een huis lichten we hier verder toe.

Kijk naar de mogelijkheden in elke ruimte

Soms is het moeilijk om door een bestaande inrichting heen te kijken, maar dit is wel ontzettend belangrijk. Kijk daarom goed naar de mogelijkheden die elke ruimte te bieden heeft. Is de keuken bijvoorbeeld afgesloten van de woonkamer maar wil jij graag een open keuken. Vraag dan of de muur een draagmuur is en of deze er gemakkelijk uit gesloopt kan worden. Bedenk je goed per ruimte welke wensen je hebt en vraag naar alle mogelijkheden.

Ontdek de buurt

Naast dat de woning in de smaak moet vallen, moet de buurt dat natuurlijk ook. Je wilt je wel prettig voelen in je omgeving. Stel altijd vragen aan de makelaar over de buurt. Wat voor mensen wonen hier? Denk aan jong of oud, veel mensen met kinderen of juist zonder. Maak na de bezichtiging eens een rondje door de buurt om te kijken wat er allemaal is. Wel zo handig als er een supermarkt, bakker en restaurantje in de buurt is toch? De omgeving waarin je komt te wonen is bijna net zo belangrijk als de woning zelf. Vergeet hier dus geen onderzoek naar te doen!

Check de staat van het dak

Iets waar vaak niet op gelet wordt is de staat van het dak. Echter is dit wel een heel belangrijk punt. Mochten er namelijk werkzaamheden aan het dak uitgevoerd moeten worden dan kan dit behoorlijk in de papieren lopen. Wel zo fijn als je hier van te voren van op de hoogte bent. Voor jouw droomhuis voer je deze werkzaamheden natuurlijk maar al te graag uit, maar bereken dit wel mee in je bod. De dakdekker uit Helmond kan je vervolgens helpen met alle werkzaamheden voor het dak.

Hoe is het huis geïsoleerd

Ook een belangrijk punt, zeker in de huidige tijd. Hoe is het huis geïsoleerd? Is er spouwmuurisolatie aanwezig? Is er glasisolatie en vloerisolatie? Laat je goed informeren! Zo kom je niet voor onverwacht hoge kosten te staan wanneer je intrekt in je nieuwe droomhuis.

Luister naar je gevoel

Last but not least, luister naar je gevoel! Hoe voelt de woning zodra je binnenstapt? Wat vind je van de buurt en hoeveel moet er nog aan het huis gedaan worden. Je kunt nog zo je checklist afgaan en kijken of alle wensen afgevinkt kunnen worden. Wanneer het gevoel niet goed is dan is het misschien niet de juiste match. Naast alle punten waar je op moet letten bij het bezichtigen van een huis is je gevoel uiteindelijk het allerbelangrijkste!

Ook interessant