Vastgoed

Nieuwe technologie nog onderbenut op de woningmarkt

Nieuwe technologie nog onderbenut op de woningmarkt
GetApp Nederland heeft onderzocht hoe en in welke mate de nieuwste technologieën op de woningmarkt worden gebruikt door huizenkopers en -huurders. Op basis van de antwoorden van 933 Nederlanders die in de afgelopen drie jaar een huis of appartement hebben gekocht of zijn begonnen te huren, stelt GetApp vast dat maar liefst 87% van de respondenten virtual reality (VR) zou gebruiken om huizen te bekijken als het werd aangeboden.

50% heeft geen woning bekeken via 360-graden-beelden omdat deze niet beschikbaar waren

Van alle ondervraagde huizenkopers en -huurders heeft 50% geen gebruikt gemaakt van 360-graden-beelden, omdat ze (nog) niet beschikbaar waren. Toch geeft 98% van de groep respondenten die er wel gebruik van heeft gemaakt (30%) dat deze manier van bezichtigen nuttig was.

Verder geeft de meerderheid van deze groep (63%) aan dat het hen heeft geholpen bij hetselecteren van woningen die ze persoonlijk willen bezichtigen.

Slechts 15% woningzoekenden heeft VR-tour gebruikt, maar 87% zou er gebruik van maken als dat kon

Nog een stap verder dan de 360-graden-beelden gaat virtual reality. Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat virtual reality een enorm potentieel heeft. Bijna alle respondenten (87%) gaven aan dat ze geïnteresseerd zouden zijn in het gebruik van virtual reality, als het aangeboden zou worden. Uiteindelijk heeft slechts 15% VR gebruikt tijdens de aankoop- of huurprocedure. Dat betekent dat er nog een flink groeipotentie zit in het gebruik van de technologie tijdens het verkopen of verhuren van een woning.

Augmented reality door slechts 11% gebruikt tijdens het aankoop- of huurproces

Een andere (nieuwe) manier om een huis te zien is met een AR-tour. Deze tours gebruiken een applicatie en camera op een smartphone om digitale beelden over een live beeld van de woning te leggen.

In de vraag naar en het gebruik van augmented reality bij het bezichtigen is een verschil te zien. Zo heeft 60% van de ondervraagde huizenkopers en -huurders geen gebruik gemaakt van een AR-app bij de bezichtiging, maar zou het wel interessant vinden. Het percentage dat daadwerkelijk gebruik heeft gemaakt van AR ligt op slechts 11%.

Persoonlijk en telefonisch contact blijven belangrijkste communicatiemiddelen

Ondanks nieuwe vormen van communicatie blijven klassieke vormen het populairst onder huizenkopers en -huurders. Zo geeft de meerderheid van de ondervraagden de voorkeur aan persoonlijk (31%) of telefonisch (30%) contact met de makelaar of huiseigenaar. Contact via e-mail (14%) en videobellen (11%) blijven achter.

Live chat wordt nog relatief weinig gebruikt. 58% van de respondenten heeft nog nooit gebruik gemaakt van live chat bij het zoeken naar een woning. Van de groep die deze functie wel heeft gebruikt, vond 97% deze nuttig.

66% maakt zich zorgen over veiligheid van digitale handtekening

Digitale handtekeningen bestaan al een tijdje en kunnen zowel de makelaar als hun klanten veel tijd besparen. Ze staan ook bekend als zeer veilig. Zo wordt het document verzegeld zodra alle nodige handtekeningen zijn geplaatst.

Ondanks deze voordelen is het opvallend dat slechts 30% van alle ondervraagden een digitale handtekening heeft gebruikt om documenten te ondertekenen. Dat zou kunnen komen door het groot aantal respondenten dat bezorgd is over de veiligheid hiervan. Zo geeft 66% van de respondenten aan dat ze hier enigszins bezorgd (55%) tot heel bezorgd (11%) over zijn.

Methodologie

Dit onderzoek over de woningmarkt in Nederland is een onafhankelijk onderzoek dat door Capterra is uitgevoerd in de vorm van een online enquête bij een ISO 20252 gecertificeerd onderzoeksbureau. In dit onderzoek worden 552 Nederlandse huizenkopers en 381 Nederlandse huurders ondervraagd die in de afgelopen drie jaar een huis of appartement hebben gekocht of zijn begonnen te huren. In totaal hebben 933 Nederlanders van 18 jaar en ouder de online vragenlijst volledig ingevuld. De datacollectie vond plaats in februari 2022.

Klik hier voor het volledig onderzoek.

Ook interessant