Nieuwbouw

Vier interessante AR-toepassingen voor de bouwsector

Vier interessante AR-toepassingen voor de bouwsector
Verwant met virtual reality (VR), maar toch net dat tikkeltje anders is ‘augmented reality’ oftewel AR: je ziet de werkelijkheid zoals die is, maar dan wel met een digitaal laagje erover. Een technologie die heel wat interessante toepassingen biedt, bijvoorbeeld voor de bouwsector.

Wie virtual/augmented reality en bouw in één zin samen hoort, denkt nogal snel aan het ontwerp van een gebouw. De architect die je met allerlei 3D-tekeningen en een fancy VR-bril op je neus een realistisch beeld geeft van hoe een gebouw er zal uitzien. Waar komen deuren, ramen en trappen? Waar de waterleidingen, ventilatiekanalen en de elektrische aansluitingen?

Op zich geen onlogische associatie, maar weet dat voor elke euro die voor een gebouw aan de ontwerpfase wordt uitgegeven, er 20 euro uitgetrokken moet worden voor de effectieve bouw en – nog belangrijker – 60 euro voor het beheer en het onderhoud van datzelfde gebouw. In de bouwsector spreekt men in dat verband wel eens van het BIM-BAM-BOOM-principe.

Vier interessante AR-toepassingen voor de bouwsector
Augmented reality kan vooral de operationele fase van een gebouw – het beheer en onderhoud dus – heel wat interessante toepassingen bieden. Bij het onderhoud van een gebouw zijn heel wat verschillende partijen betrokken; augmented reality is uiterst nuttig als gezamenlijke informatie- en communicatietool. We schetsen hier kort vier toepassingen.

1. AR Remote

Een technicus komt bij een onderhoud ter plaatse een probleem op het spoor dat hijzelf niet opgelost krijgt. De expert ter zake – die kilometers verderop zit – kan dan via een eenvoudige app vanop afstand meekijken en interactieve aanwijzingen geven.

2. AR Wayfinding

Een onderhoudstechnicus komt een voor hem nieuw gebouw binnen en vindt (op basis van vooraf gemaakte scans) onmiddellijk de plaats waar hij naartoe moet, bijvoorbeeld een bepaalde meterkast op de eerste verdieping. Ook de technische documentatie van de toestellen die hij ter plekke dient te hanteren of te controleren, kan hij snel digitaal opvragen.

3. AR Technieken

Als er van een bestaand gebouw een geavanceerd BIM-model beschikbaar is – een 3D-model aangevuld met technieken zoals leidingen – dan kun je terwijl je door het gebouw loopt, een digitale laag over die werkelijkheid leggen. Ook al zie je de leidingen niet met het blote oog, je kunt ze dan wel waarnemen dankzij die extra digitale laag, via je smartphone, tablet of AR-bril. Dat biedt extra voordelen wanneer er zich onderhoud aandient of er schade hersteld moet worden.

4. QR-codes voor onderhoud

QR-codes zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven en dankzij de CovidSafe-app is zowat iedereen er tegenwoordig ook vertrouwd mee. QR-codes – als digitale triggers – zijn ook heel nuttig om bij een onderhoud ter plaatse de juiste documentatie, applicatie of digitale content direct beschikbaar te stellen. De technische fiche van een bepaald materiaal, het laatste onderhoudsrapport van de verwarmingsinstallatie: een snelle QR-scan en je hebt het ter beschikking.

Slotsom? In de bouwsector van de toekomst zal augmented reality meer en meer een rol van betekenis spelen. Het is de ideale technologie als informatie- en communicatietool tussen bouwpartners, zeker voor het onderhoud en beheer van gebouwen in BIM-gemodelleerde bouwprojecten.

Geïnteresseerden kunnen zich altijd laten inspireren door de tools en demo’s op www.duurzaamdigitaal.be.

Ook interessant