Vraaggestuurde ventilatie in BEN-woning met E-Peil 9

  BE   2 april 2015 Bron: Renson
T.Palm-Elbo opende onlangs een nieuwe BEN-demowoning in Mere. Architectenbureau Coppens & Coen bekeek samen met de studiedienst van T.Palm hoe zij een instapklare woning konden realiseren waarvan de verhouding tussen de extra investering en het lagere energieverbruik dermate gunstig is, dat het een haalbare kaart wordt voor jonge mensen die een nieuwbouw willen plaatsen. RENSON denkt mee en zorgt voor een gezond binnenklimaat dankzij vraaggestuurde ventilatie (Systeem E+). Een designbrievenbus (albo fenix) geeft het uitzicht een esthetische meerwaarde.

Het bijzondere aan een BEN-woning is dat ze bijna geen energie verbruikt voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. Het beetje energie dat nog nodig is, wordt uit groene energiebronnen gehaald. De nieuwe demowoning van T.Palm-Elbo in Mere is duurzaam op elk vlak. Het is een rijwoning met een doordacht compact ontwerp en met extra aandacht voor isolatie, ventilatie en de gratis energie van de zon. De bouwonderneming zorgde voor een doorgedreven isolatie van gevel en dak en ook aan de luchtdichtheid werd gedurende het hele bouwproces bijzonder veel belang gehecht. De weinige warmte-energie die de demowoning nodig heeft, wordt geproduceerd door een lucht-water warmtepomp voor de vloerverwarming en het sanitair warm water. Die warmtepomp wordt op een intelligente manier gecombineerd met de vraaggestuurde ventilatie, die zorgt voor een gezond binnenklimaat. De elektriciteit wordt opgewekt door fotovoltaïsche zonnepanelen. Dit alles resulteert in een gezonde woning met een E-peil 9 en een K-peil 30!

Ventilatie en verwarming in harmonie

Om condensatie en schimmelvorming te vermijden, is het heel belangrijk dat een woning zorgvuldig geventileerd wordt. T.Palm koos voor het nieuwe Systeem E+ van RENSON. Dit systeem combineert de continue toevoer van verse lucht in de droge leefruimtes via zelfregelende ventilatieroosters (type InvisiventEVO) met de mechanische afvoer van vervuilde lucht in zowel de natte als de droge ruimtes via een centrale afvoerventilator.

Vraaggestuurde Renson ventilatie in BEN-woning met E-Peil 9

Bij vraaggestuurde ventilatie wordt alleen geventileerd als het echt nodig. Dat zorgt voor een drastische verlaging van het energieverbruik in de woning. Sensoren registreren de concentratie van CO², vocht en/of VOC’s (vluchtige organische stoffen) in de afvoerlucht en op basis daarvan wordt er meer of minder lucht ververst. Het ventilatiesysteem in de demowoning werkt volgens het Smartzone-principe. Kijken de bewoners ‘s avonds televisie, dan zorgt het ventilatiesysteem voor een verhoogde afvoer in de leefruimte. Gaan ze slapen, dan vermindert de afvoer in de living onmiddellijk en wordt er meer lucht afgevoerd in de slaapkamers. Het resultaat is een goede luchtkwaliteit in elke ruimte, aangepast aan het leefpatroon van de bewoners.

Uniek aan het systeem is dat de warme extractielucht niet onmiddellijk afgevoerd wordt, maar volledig benut wordt voor de ingebouwde warmtepomptechnologie. Als er geen vraag is naar warmte fungeert Systeem E+ als een vraaggestuurd ventilatiesysteem. Zodra er ruimteverwarming of sanitair warm water gewenst wordt, treedt de geïntegreerde lucht/water-warmtepomptechnologie in werking. De warmtepomp brengt de warmte uit de menglucht (warme afvoerlucht/ koudere buitenlucht) naar een hoger temperatuurniveau en benut die warmte voor ruimteverwarming (via een platenwarmtewisselaar) en sanitair warm water (via een spiraal rond het boilervat). Het systeem omvat eveneens een buffervat van 300 liter (4 à 6 personen) voor het sanitair warm water. Wanneer de vraag naar warmte op een bepaald moment hoger is dan wat de warmtepomp kan aanbieden, komt automatisch een klassieke gascondensatieketel in actie. Een ingebouwde ‘Energy Analyser’ zorgt ervoor dat telkens de meest voordelige energiebron gekozen wordt.

Vraaggestuurde Renson ventilatie in BEN-woning met E-Peil 9

Een designbrievenbus

Bij deze woning is duidelijk ook nagedacht over het esthetische aspect, zowel binnen als buiten. Zo is er bewust gekozen voor een afwerking van de gevel met houten ‘lamellen’ en kunnen kopers ook kiezen voor een designbrievenbus van het type albo fenix. Deze brievenbus heeft een hoogte van 124 cm, een breedte van 13 cm en een diepte van 40 cm. Ze is uitgerust met een verticale en volledig vlakke brievenklep. De klepopening omvat een anti-diefstalvoorziening om te verhinderen dat men de post langs de klep zou verwijderen. Binnenin is de bodem uitneembaar zodat het postvolume verdubbeld kan worden, wat ideaal is tijdens vakantieperiodes of lange afwezigheid. Deze bodem is trouwens voorzien van afwateringsgaten en een speciale profilering zodat condens de post niet kan beschadigen. Deze brievenbus voldoet aan de Belgische postnorm en de europese norm EN13724.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo